Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve idaresi dışındaki “Kürdistani bölgeler”de bugün yapılan bağımsızlık referandumunda oy kullanma işlemi sona erdi.

Saat 08.00’de başlayan oy verme işleminin 18.00’de tamamlanacağı bildirilmişti ancak Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, süreyi saat 19.00’a uzattı.

Saat 19.00 itibariyle oy verme işlemi tamamlandı ve oyların sayımına geçildi.

Referanduma Kürtlerin yüksek bir katılım gösterdiği gözlemlenirken, Türkmen ve Arapların çoğunlukta yaşadığı bölgelerde ise katılımın az olduğu tespit edildi.

Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerinin yanı sıra statüsü tartışmalı Kerkük vilayeti, Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi ile Celavla ve Karatepe kasabalarında da sandıklar konuldu.

Musul vilayetinin Sincar, Mahmur, Telkeyf, Hamdaniye, Şeyhan ilçeleri ile Zummar, Rabia, Nemrud ve Bartilla kasabalarında da oylama yapıldı.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, daha önce yapılmasına karar verilen ancak güvenlik sorunlarından dolayı Diyala vilayetinin Mendeli ve Sadiye kasabalarında sandıkların konulmadığını, oradaki vatandaşların Hanekin ilçesinde oylarını kullandığını açıkladı.

Kürdistan Bölgesi dışında yaşayan seçmenler ise, elektronik sistem üzerinden oylamaya katılabilecek.

12 bin noktada oy kullanıldı

Kürdistan Bölgesi’nde 7 bin, tartışmalı bölgelerde ise 5 bin olmak üzere toplam 12 bin noktada oylama kullanıldı

Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, tartışmalı bölgeler dahil olmak üzere referanduma katılması beklenen seçmen sayısını 5 milyon 200 bin olarak açıkladı.

Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde;

Erbil'de 1 milyon 200 bin,

Süleymaniye'de 1 milyon 280 bin,

Kerkük'te 750 bin,

Duhok'ta 800 bin,

Musul’da 750 bin

Diğer yerlerde ise yaklaşık 420 bin civarında.