HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Pervin Buldan için, "Buldan'a Murat Karayılan'ın gönderdiği bir kaset var. Bunlar terör örgütünün esiri" iddiasını "iftira" olarak değerlendirdi, "Kaset mi, belge mi var, buyursun açıklasın. Açıklamıyorsa bir suç delilini saklama, iki iftira suçu işliyor" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Meclis’teki makamında İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarıyla ilgili bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, HDP’nin tüm faaliyetlerinin takip edildiğini, izlenip dinlendiğini belirten Sancar, "Kendimizden bu konuda en ufak bir şüphemiz yok. Biz siyasetimizi kendi kurumlarımızda ve kendi binalarımızda oluşturuyoruz" dedi.

Bakan Soylu’nun kendi hesapları için HDP üzerinden bu tür iddiaları gündeme getirdiğini söyleyen Sancar, "Bugüne kadar ortaya attığı "iddia" demeyeceğim, "iftira"ların listesini sıralasam herhalde birkaç sayfa doldurur" diyerek son 1-2 yılda gündeme getirilen bazı iddiaları ve sonuçlarını hatırlattı.

'FOTOĞRAF ALBÜMÜNÜ ANLATMAMIZA GEREK YOK'

Meclis’te 2021 yılı başındaki Gara operasyonu bilgilendirmesi sırasında Bakan Soylu’nun HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in Gara’ya gittiği iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt ortaya koyamadığını söyleyen Mithat Sancar, "İçişleri Bakanı düzeyinde birinin bu tür iftiralarla hesap peşinde koşması Türkiye için gerçekten ciddi tehlikedir. Bu bir suçtur. Bunu yapma nedenlerini az çok her bir olayda net görebiliyoruz. Bu dönemde fazlaca tartışılıyordu. İsmi pek çok suç ilişkisi ile gündeme geliyordu. Fotoğraf albümünü zaten anlatmamıza gerek yok. Bütün Türkiye gayet net biliyor. Nerede bir çete, mafya veya suç ilişkisi içinde kişi varsa, neredeyse bunların büyük kısmı ile kendisinin fotoğrafları var" diye konuştu.

'HUKUKU ÇÖKERTEN MAFYATİK SİYASET'

Sancar, Soylu’nun Cizre’de AK Parti eski Cizre İlçe Başkanı'na saldırı ile ilgili de bir milletvekiline "iftira" attığını, Nusaybin'de işkence yapıldığı iddiaları üzerine 'O adam teröre ev sahipliği yapıyor' sözleri üzerine tazminat ödemeye mahkum edildiğini, Pervin Buldan’ın çözüm sürecinde çekilen bazı fotoğrafları suç gibi kullandığını, Aysel Tuğluk'un annesinin defni sırasında saldırganlarla karakolda fotoğraf çektirdiğini, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'ı da tehdit ettiğini söyledi.

Bakan Soylu’nun "iftira"ların yanı sıra sürekli tehdit ve şantaj dili kullandığını belirten Sancar, “Ben buna hukuku çökerten mafyatik siyaset diyorum. Hukukun Türkiye'de ağır yaralar almasında Süleyman Soylu çok belirleyici bir rol oynuyor" dedi.

'SUÇ İŞLERİ BAKANI' LAFI TAM YERİNDE DURUYOR'

Bakan Soylu’nun toplumu zehirleyen bir “narko siyaset dili, tarzı” kullandığını söyleyen Sancar, “Kayyum siciline bakarsanız atadığı kayyumların yereldeki suç ilişkileri bugün mahkemelerde, Sayıştay'da, Meclis'te her yerde apaçık ortada duruyor. Dolayısıyla kendisi ile ilgili kullanılan 'Suç İşleri Bakanı' lafı gerçekten de tam yerinde duruyor” dedi.

'KASET Mİ, BELGE Mİ VAR, BUYURSUN AÇIKLASIN'

Bakan Soylu’nun Buldan ile ilgili son iddiasına da yanıt veren Sancar şunları söyledi:

"Söyleyeceğimiz şey çok net, buyursun açıklasın; ne varsa. Kaset mi var, belge mi var, buyursun açıklasın. Açıklamıyorsa suç işliyor. İki suç işliyor. Bir suç delilini saklama, iki iftira suçu. Bizim bu konularda an ufak bir tereddüdümüz, kaygımız yok. Bu mafyatik tarzdır, hukuku çökertme tarzıdır ve Türkiye'de maalesef İçişleri Bakanı konumunda olan biri bunu sınırsız yalan ve iftiralarla yapmakta hiçbir beis görmüyor.”

'GENSORU OLSA KENDİ PARTİSİNDEN DE EVET OYU VERİLEREK YARGILANMASININ ÖNÜ AÇILIRDI'

Eski sistem olsa Soylu ile ilgili defalarca gensoru önergesi verilip, kendi partisi içinden de buna 'evet' oyu verilerek yargılanmasının önünün açılmış olabileceğine dikkat çeken Sancar şöyle devam etti:

"Bir hesabı olduğu açık, biz görüyoruz bunu. Seçimler yaklaşıyor. Kendi partisi içinde iktidar yarışında bir konum oluşturma çabası olabilir. İktidar bloğu içinde yine aynı şekilde kendisine sağlam bir yer, güvenceli, korunaklı konum elde etmeye çalışıyor olabilir. Bütün bunları yaparken de iftiralarla bize saldırmayı bir yöntem olarak kullanıyor. Bugüne kadar ortaya attığı iftiralar hepsi kamuoyunun gözü önünde. Sicili kamuoyunun gözü önünde.”

Sancar, Buldan'a yönelik iddialarla ilgili gerekli hukuki girişimlerde de bulunulacağını açıkladı.