Saldırıya uğrayan parti ilçe örgütünü ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, saldırıdan en başta İçişleri Bakanı’nın sorumlu olduğunu belirterek, “Karamsarlığa yer yok. Yürüyüşümüz büyüyerek sürüyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler ilçe binasına yönelik öğlen saatlerinde üzerinde iki silah ve bıçak bulunan kimliği belirsiz bir kişi tarafından saldırı düzenlendi.Saldırıda parti üyesi Aziz Şimşek ve Ramazan Dişarı adlı yurttaş yaralandı. Saldırı haberinin duyulmasının ardından ilçe örgütüne yurttaşlar ve partililer gelerek sahip çıktı. Kitle daha sonra basın açıklaması yapmak için, Şirinevler Meydanı’na geçerek açıklama yapmak istedi. Polislerin geçişleri engellemesi üzerine partililer oturma eylemine başladı.  “10’uncu yılında Roboski için adalet” pankartı açılan açıklamada sık sık “Katiller halka hesap verecek”, “HDP halktır halk burada” ve “ Şehit namırın” sloganları atıldı.

‘TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATACAĞIZ’

İlçe örgütünün etrafı polis ablukasına alınırken burada oturma eylemine başlayan kitle HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın ziyaretini oturma eylemi yaparak bekledi. Sancar gelmeden önce desteğe gelen siyasi partiler söz aldı.
Faşizm karşısında 3’üncü yolda birleşerek mücadele etmek zorunda olduklarını söyleyen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, “Başka bir çıkar yolumuz yok. Ya bu faşizmi yeneceğiz ya yeneceğiz. Faşizmin karşısında mücadele ederek bu sistemi tarihin çöplüğüne atmalıyız. Deniz Poyraz’a Roboski’ye sözümüz bu olsun” dedi.

‘EŞİT BİR GELECEĞE İHTİYACIMIZ VAR’

Ardından söz alan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise, “Faşizme karşı mücadele etmek zorundayız. Bizler halkın en temel sorunu olan ekonomi sorunuyla birlikte mücadele ediyoruz. Halkın itiraz gücünü sokağa çıkarıyoruz. Onlar ise doymuyorlar. Halkların arasına nifak tohumu serpmelerine izin vermeyeceğiz. Bu provokasyona izin vermeyeceğiz. Bunları emekçiler uyanmasın, onların kasalarına giren paraları sormayalım diye yapıyorlar. Bizim Kürt halkıyla birlikte eşit özgür bir geleceğe ihtiyacımız var” diye konuştu.

‘İRADEMİZİ KIRAMAZLAR’

Sonrasında söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil, Poyraz’ın mahkemesi olduğu günün arifesinde böyle bir saldırı yaşandığı için üzüntülü ve öfkeli olduğunu söyleyerek, “Sistematik olarak mecliste bakan düzeyinde HDP’lilerin haksızlık altında bırakıldığını hep birlikte görüyoruz. HDP’ye yapılan her saldırıda bizim birlikte yaşama irademize yapılan bir saldırıdır. Bu irademizi kıramazlar. Kardeşlik barış kazanacak. İyi ki varsınız” ifadelerini kullandı.

‘YANITIMIZ SERT OLACAK’

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Sözcüsü Özge Akman söz alarak, “Bugüne kadar bizler binlerce yıldır eşit ve kardeşçe yaşama deneyimini elbet etmişler olarak bu ülkenin her bir köşesinde sömürü düzeni altında açlığa mahkum bırakılıyorsak bizim birbirimize düşman olacağımız hiçbir gerekçe yok demektir. Şimdi bizi bu provakasyonlarla birbirine düşüreceğini zannedenler varsa onlara yanıtımız çok sert olacak” diye belirtti.

ORGANİZE SALDIRI

Birleşik Mücadele Güçleri adına söz alan Mürüvvet Küçük, yapılan saldırının farklı kılıflar altında saklanmaya çalışılacağının altını çizerek, “Bu saldırı provakasyon değildir. Organize bir saldırıdır. Nasıl bir yol izleyeceklerinin göstergesidir. Bizlere birleşik mücadele çağrısıdır” diye konuştu.
Sancar, “HDP umuttur umut dimdik ayakta” sloganları, zılgıt ve alkışlar eşliğinde ilçe önünde karşılandı.

‘BAKAN BU SALDIRININ SORUMLUSUDUR’

Saldırının asıl sorumlularının HDP’yi hedef gösteren iktidar ve onun temsilcileri olduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Saldırıları hazırlayan zemin nefret politikalarıdır, hedef gösterme politikaları ve korkularıdır. HDP’den korkuyorlar. Her gün yeni bir söylemlerle hedef göstermeye devam ediyorlar. Bu politikaları da boşa çıkaracağız, bundan şüpheniz olmasın. Her gün televizyonlarda biz hedef gösteren iktidar temsilcileri, en başta İçişleri Bakanı bu saldırıların siyasi sorumlusudur ve bunun da hesabını mutlaka verecektir. İktidar da verecektir” dedi.

‘YÜRÜYÜŞÜMÜZ BÜYÜYEREK SÜRÜYOR’

Sancar, saldırının Roboski Katliamı’nın yıldönümü ve İzmir’de Deniz Poyraz’ın katledilmesi ilgili duruşmaya bir gün kala yapıldığını hatırlattı. Sancar, “Öldürme kastı ile bir saldırı gerçekleşti. Bu saldırıların amacını biliyoruz. HDP’yi yıldırmak içindir, siyasetin dışına itmek için yapılan saldırılardır. Kumpas davaların, yargı oyunlarının kanlı yöntemlerle sürdürülme planıdır. Kaos planlarından medet umanlar, HDP’nin kararlı yürüyüşünden, demokrasi, adalet ve barış yürüyüşünden rahatsız olanlar bizi durdurmak için ellerinden gelenleri yapıyor. Ama görüyorsunuz, dimdik ayaktayız. Mücadelemiz devam ediyor. Yürüyüşümüz büyüyerek sürüyor” dedi.

‘MÜCADELEMİZE ENGEL OLMAYACAK’

İktidarın Umut Kitapevi davası ve JİTEM davalarının cezasızlıkla sonuçlanmasını sağladığının altını çizen Sancar, “Ayrıca yeni katliam planları yapanların yararlanabileceği her türlü siyasi zemini yürütmektedir. Bunun temelinde gitme kaybetme korkusu yağıyor. Kaybedeceğin gördükçe korkusu artıyor. İktidara kaybettirecek asıl gücün HDP ve HDP ile birlikte hareket ettiği geniş demokrasi ittifakı olduğunu da biliyor. Bu iktidar kaybetme korkusu ile her türlü kaos planına zemin hazırlayacak oyunlara da girişecektir. Bunu da biliyoruz. Deniz Poyraz yoldaşımız katlettiğinde bunu söylemiştik. O zaman ortaya konan dayanışma bu planların durmasını sağlamıştı. Şimdi yeni bir denemeye girişmeye çalışıyorlar. Hiçbir provokasyon ve kaos planı HDP’nin demokratik siyasetteki ısrarını bozamayacaktır. HDP’nin demokrasi ittifakını en geniş şekilde oluşturma çabaların engelleyemeyecektir. HDP’nin bu ülkeye her kesimi kapsayan adil büyük barışı mücadelesine engel olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

‘KARAMSARLIĞA YER YOK’

“En ufak bir karamsarlığın ve korkuya, kaygıya, umutsuzluğa asla yer yoktur” diyen Sancar sözlerini şekilde sürdürdü: “Korku asıl iktidar sarmıştır, korku bizim semtimize uğramaz. Biz cesaretle mücadelemize, umut için çabamızı halkımızın geleceği için bu ülkede barış demokrasi ve adalet için yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Sözümüzdür, yarın da Deniz Poyraz davasının ilk duruşması yapılacaktır. Orada da hep birlikte en geniş dayanışmayı, en geniş katılımı göreceğiz. İşte bu kirli oyunları bu planları durduracak asıl büyük güç bu dayanışmadır. Demokrasi güçlerinin bütün çevrelerle birlikte bu dayanışmayı ve ortak mücadeleyi büyütmesidir. Bunu da yapacağız, sözümüz olsun. Tekrar hepimize geçmiş olsun. Yolumuz açık olsun.”

Açıklama sonrasında desteğe gelen parti temsilcileri, HDP üyeleri ve Sancar hep birlikte ilçe örgütüne geçti. Burada kısa bir görüşme yapan Sancar partililere geçmiş olsun dileklerini ileterek ilçeden ayrıldı.

Kaynak: MA