Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Dergâh ziyareti gerçekleştiriyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüsü Turgut Öker HDP Alevi Masası, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyeleri Sultan Özcan, Tuncer Bakırhan ve Doğan Erbaş ve milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Alican Önlü, Kemal Bülbül ve Zeynel Özen oluşan heyet, 59’uncu ulusal, 33’üncü uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katılıyor. 

Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş Belediyesi önünde yurttaşlarla buluşan Sancar ve beraberindeki heyet, belediye ziyaretinin ardından Dergâh ziyaretinde bulunuyor. 

EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK VURGUSU

Ziyarette konuşan Sancar, “Bu ülkede eşitsizliği her alana yaygınlaştıran ve ırkçılığı besleyen iktidarı hep birlikte değiştireceğiz. Değiştirelim ki bu ülke nefes alsın. Her inançtan insan inancını özgürce yaşadın. Her milletten insan kendi gibi yaşasın. Özgür olsun. Özgür olman için kendin olman lazım ama kendin olabilmen için de özgür olman lazım. Bütün inançlar ve halklar olarak kendimizi için yaşamaya hedefliyoruz. Bunun temeli de eşitlik ve özgürlüktür” dedi. 

Alevilerin karşılaştığı sorunların farkında olduklarını belirten Sancar, “Bütün ülkedeki Alevi kurumlarını ziyaret ederek öğreniyoruz. Mayıs ayında bir kampanya hazırlamaya başlamıştık. ‘Alevilere eşit yurttaşlık.’ Çünkü Aleviler üzerinde yürütülmek istenen provokasyonları ancak bütün canlar bir araya gelerek boşa çıkaracağımıza inanıyoruz. Çözüm cemevlerini ziyaretlerle kamuoyunun gözünü boyamakla olmaz. Çözüm Hacı Bektaş’a gelip boy gösterip aynı baskıcı anlayışı sürdürmekle gelmez. Çözüm eşit yurttaşlık için mücadele ile gelir” dedi.

LÜTUF DEĞİL EŞİT HAK 

Alevilerin başta Anayasa olmak üzere haklarının güvence altına alınmasını istediklerini ifade eden Sancar, “Aleviler lütuf ve sadaka değil eşit hak istiyor” vurgusu yaptı.

Sancar şöyle devam etti: “Bizler de bu talepleri yerine getirmek için mücadelemizi yürütme azmindeyiz. Ülkeyi soyup talan eden böyle bir iktidar varken, her türlü tezgahtan kendine fayda çıkarmayı meşru sayan bir anlayış varken sadece HDP’nin tek başına bu ağır yükünü durdurması da mümkün değil. O nedenle hem bu zalim, soyguncu iktidarı göndermek için hem de bu ülkedeki ayrımcılığın köklerini ve talanı değiştirecek bir ortaklaşmaya ihtiyacımız var. İktidarı gönderelim ama bu düzeni besleyenleri de gönderelim. İktidar Alevi toplumunu makbul olan ve olmayan diye ayırmaya çalışıyor ama Alevi canların buna kanmayacağını çok iyi biliyoruz. Ülkeye eşit yurttaşlık temelinde bir demokratik barış getirmeliyiz. Her türlü nefrete, savaş oyununa birlikte karşı çıkmalıyız. Kini söküp atmalıyız. Bunu yapacak kaynaklarımız var Anadolu’nun dört bir yanında. Bunları değerlendirebilirsek biz bu düzeni değiştirebiliriz.”

BİRLİK ÇAĞRISI

Sancar, son olarak Alevi halkına çağrı yaparak, “Bu zalim iktidarı ve adaletsiz düzeni değiştirmemiz lazım. Gelin canlar bir olalım” dedi.