HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı adayı için belirledikleri kriterleri sayan Sancar, kendi adayları için de bu niteliklere uygun isim arayışını başlattıklarını açıkladı.

Sancar'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ HAYATİ ÖNEMDE

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda geldiğimiz aşamayı halklarımızla paylaşma kararı aldık. Bu kararın birbirini tamamlayan iki boyutu var. Öncelikle bu geçiş süreci son derece kritik, cumhurbaşkanlığı seçimi hayati önemde. Bunun farkındayız ama aynı zamanda demokratik sorumluluğu da dikkate alan, hatta bunun gereklerini eksizsiz yerine getirmeye çalışan bir parti olarak hareket etmeye çalışıyoruz.

SADECE PARLAMENTER SİSTEME GEÇMEK YETERLİ DEĞİL

Cumhurbaşkanı adayında aradığımız nitelikleri belirledik. Aslında yeni değil bu belirleme ama yine de hatırlatalım. Geçiş sürecinin gerekliliklerini yerine getirebilecek, demokratik dönüşümün önünü açabilecek bir aday profili çıkardık. Bundan önceki konuşmalarımızda ve 27 Eylül Deklarasyonu'muzda yer alan başlıklara baktığınızda bu adayın hangi niteliklere sahip olmasını istediğimizi açıkça görebilirisiniz. Bir defa güçlü demokrasiden yana olacak bu aday. Yani sadece cumhurbaşkanı hükümet sistemi yerine parlamenter sisteme geçmenin yeterli olmadığını söylüyoruz. Yerel demokrasiyle tamamlanmış bir güçlü demokrasi talep ediyoruz. Parlamenter demokrasi talebimiz de bunun içinde yer alıyor. Yani biz de cumhurbaşkanı hükümet sisteminin lağvedilmesini istiyoruz.

SİYASİ DAVA VE HÜKÜMLERİN GEÇERSİZ KILINMASI TALEBİMİZ VAR

Şüphesi tarafsız ve bağımsız yargı da taleplerimiz arasında yer alıyor. Burada çok önemli bir mesele de yargının siyasallaştırılmasının, siyasal iktidar eliyle toplumu sindirme ve demokratik siyaseti tasfiye etme aracı olarak kullanılmasının sonucu olan siyasi dava ve hükümlerin bütün neticeleriyle birlikte geçersiz kılınması talebimiz var. Bir cumhurbaşkanı adayı bunu taahhüt etmeli, topluma güvence vermeli.

KÜRT SORUNUNDA DEMOKRATİK ÇÖZÜME İNANACAK

Kayyım rejimini değil halk iradesini tereddütsüz savunacak ve bunun hayata geçmesi için de sorumluluk üstlenecek. Kürt sorununda demokratik çözüme inanacak, bunun gereklerini yerine getireceğine dair bir samimi duruş sergileyecek ve tekrar sorumluluk üstlenmeye hazır olacak. Dış politikada barışçı yolu izlemek, böyle bir cumhurbaşkanı adayı için bizler bakımından vazgeçilmez niteliklerden birisidir.

ÇOĞULCU, SİVİL ANAYASAYI HEDEF OLARAK KOYACAK

Kadına özgürlük ve eşitlik vazgeçilmezimizdir. Bu konuda en ufak bir tereddüde, yalpalamaya hiçbir şekilde müsamahamız olmaz.  Ekonomide adalet kapsamlı bir başlıktır. Sosyal adalet ve adil paylaşım bu talebin temelidir. Bu da yine bir cumhurbaşkanı adayının savunması gereken bir program olacaktır. Kamu yönetiminde liyakat da bir başlık. Doğaya ve ekolojik sisteme saygılı ve duyarlı olmak da böyle bir cumhurbaşkanı açısından bizler bakımından vazgeçilmezdir. Ve gençler için özgür yaşam konusunda da sadece sloganlar değil, somut programlar ve güçlü bir plan ortaya koymasını bekleriz. Şüphesiz bunların sonucunda da çoğulcu, sivil bir anayasayı hedef olarak önüne koymalıdır.

NİTELİKLERE UYGUN ADAY ARAYIŞINA BAŞLADIK

Biz bu nitelikleri belirledik. Adayın bu nitelikleri taşıması gerektiğini söylüyoruz. Kendi adayımız için de bu niteliklere uygun isim arayışını başlattık. Evet, dünkü MYK toplantısında aldığımız kararın ikinci boyutu budur. Bu niteliklere sahip bir aday çıkarmak için mekanizmalarımızın işleyişini hızlandıracağız. Bu yola girdik arkadaşlar." 

Kaynak: Gazete Duvar