Kadıköy Tiyatroları Platformu, Oyuncular Sendikası üyeleri ve birçok sanatsever, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutlama amacıyla Kadıköy'de bir araya geldi.

Çok sayıda sanatçı ve sanatsever, İstanbul Valiliği’nin Dünya Tiyatrolar Günü yürüyüşünü yasaklamasına tepki göstererek “Bir replikle değişir dünya, bir haykırışla” yazılı pankart ile birlikte Kadıköy Süreyya Operası önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe aynı zamanda oyuncu olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay ve CHP Milletvekili Sera Kadıgil de destek verdi.

“Yaşasın özgür tiyatro”, “Sanat engellenemez” dövizlerinin taşındığı yürüyüşte sıklıkla “Özgür sanat, özgür tiyatro”, “Gel bakalım, gel bakalım tiyatroya gel bakalım” sloganları atıldı.

'SAHNEDEN BİR SÖZ SÖYLENİYORSA O TÜM İNSANLIĞA FISILDANAN BİR SÖZDÜR'

Süreyya Operası önüne gelindiğinde Kadıköy Tiyatroları Platformu adına Volkan Yosunlu konuşma yaptı. "Sahnelerimizi birer birer kapatıp bu ülkeyi daha çok karanlığa itmek isteyenleri biliyoruz, Kadıköy Tiyatroları Platformu buna karşı ışık olmaya devam edecek" diyen Yosunlu şöyle devam etti: “Linç kampanyalarıyla meslektaşlarımıza karşı yöneltilen suçlamalara karşı hep bir arada olduk ve bir arada olacağız. Bugün aslında bunu da kutlamanın günü, aslında sanatla birlikte hayata değer katanların günü. Sizin, bizim, hepimizin ortak günü. Çünkü sahnede bir söz söyleniyorsa biliniyor ki o aslında hayata söylenen bir sözdür. Çünkü sahneden bir söz söyleniyorsa o tüm insanlığa fısıldanan bir sözdür.”

'BİZE ENGELLERLE DEĞİL, BİLETLERLE GELİN'

Yürüyüşün, yerel seçimlerin bahane edilerek yasaklanmasına tepki gösteren Yosunlu, açıklamasını “Burada bir güvenlik sorunu yok, bir zihniyet sorunu var ve bu zihniyet sorununa karşı Kadıköy’de üretim yapan tüm sanat emekçileri ve seyirciler bunun farkında. Yetkilileri, bizim karşımızda yasaklarla değil; Kadıköy çevresinde onlarca sahnede bulunan yüzlerce topluluğun oyunlarını izlerken görmek istiyoruz. Bize engellerle değil, biletlerle gelin lütfen!” sözleriyle sona erdirdi.

'TİYATRO TOPLUMU İYİLEŞTİRİR'

Basın açıklamasını, Oyuncular Sendikası adına Serdar Orçin okudu.

“'Bugün 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü farklı duygularla kutluyoruz' demek isterdim ama yine aynı duygularla kutluyoruz” diyerek konuşmaya başlayan Orçin, “Tiyatro var olduğu günden beri yasaklara ve baskılara uğramaktadır. Sebepleri bütün dönemlerde ve coğrafyalarda ufak tefek değişiklikler gösterse de özünde hep aynıdır. Çünkü bilinir ki tiyatro, toplumu iyileştirir. Yönetenlerin, erk sahiplerinin kör etmeye çalıştığı gözleri, çürütmeye çalıştığı vicdanları iyileştirir” diyen Orçin, “Son yıllarda da bu baskılar dönemin koşullarına göre şekil değiştirmiş, sinsi taklitlerle engellenen oyunlar, baskılar yüzünden kendine salon bulamayan ya da tahsis edilen salonları sürekli tamirata sokularak ellerinden alınan tiyatrocular, sosyal medyada beyan ettiği fikirlerinden ya da yüzyıllardır oynana gelen oyunlara sahnede getirdikleri yorumlardan ötürü hapis cezası alan Nazlılarımız, Dostlarımız var” diyerek tutuklu tiyatro sanatçıları Nazlı Masatçı ve Cenk Dostverdi’yi de andı.

Her türlü engele rağmen büyümeye devam edip daha fazla seyirciye ulaşıldığını aktaran Orçin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son verilerine göre 2016-2017 sezonunda sadece İstanbul’da özel tiyatroların toplam seyirci sayısının 1 milyon 850 bin civarına geldiğini, 2018-2019 sezonunda ise İstanbul sahnelerinde 215 yeni oyunun sahnelendiğini ve 2 milyon seyircinin aşıldığını ifade etti.

'YAŞASIN ÖRGÜTLÜ DAYANIŞMA, YAŞASIN TİYATRO'

Orçin konuşmasını “Biliyoruz ki tiyatrolar hep engellenmeye çalışıldı, çalışacak. İşte bu sebeple biz her koşulda aklımızla, fikrimizle, vicdanımızla, yeteneğimizle, değişmenin ve dönüşmenin yolunu bulmaya ve tabii ki birlikte dayanışma içinde durmaya, örgütlü olmaya, kendi gücümüzle kendimizi ve toplumumuzu iyileştirmeye ve umut olmaya devam etmeliyiz. Yaşasın örgütlü dayanışma, yaşasın özgür tiyatro” diyerek sonlandırdı.

Kaynak: İleri Haber