Japon yönetmen Akira Kurosawa'nın 'Rashomon', 'Yedi Samuray' ve 'Kanlı Taht' gibi başyapıtlarında imzası bulunan senarist Shinobu Hashimoto hayatını kaybetti

100 yaşında olan başarılı senarist Shinobu Hashimoto'nun zatürre nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.

Shinobu Hashimoto, 1918 yılında Japonya’nın Hyogo ilinde dünyaya geldi. Oscar ve BAFTA’ya aday gösterilen “Rashômon” ile kariyerine başladı.

Akira Kurosawa ile çalışmaya devam eden senarist, “Kanlı Taht / Kumonosu-jô”, “Yaşamak / Ikiru”, “Yedi Samuray / Shichinin no samurai”, “Gizli Kale / Kakushi-toride no san-akunin” ve “Dodes'ka-den” gibi filmlere imza attı. İlerleyen yıllarda yönetmen George Lucas, “The Hidden Fortress”ın “Yıldız Savaşları” filmi için büyük bir esin kaynağı olduğunu söyledi.

1962 yapımı “Seppuku”da Masaki Kobayashi ve 1966 yılında “The Sword of Doom”da Kihachi Okamoto ile çalışan Hashimoto, kariyerine 70’in üzerinde senaryo sığdırdı. “I Want to Be a Shellfish”, “Minami no kaze to nami” ve “Lake of Illusions” filmleri ile yönetmenlik de yapan başarılı sinemacı, 2008 yılında “I Want to Be a Shellfish”i tekrar beyaz perdeye uyarlayarak kariyerini noktaladı.