Dünya Tiyatro Günü Kadıköy’de düzenlenen etkinlikle kutlandı. Aralarında tiyatro oyuncuları, yönetmenleri, çalışanları ve tiyatroya gönül verenlerin olduğu bir grup 17.30’da Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezinde toplandı. Burada “Bir hayalden bir dünya kuranların günü kutlu olsun” pankartı açıldı.

‘VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ’

Süreyya Operası önünde tiyatro sanatçısı Metin Çoşkun tarafından bir bildiri okundu. Açıklamanın ardından yürüyüş Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na kadar devam etti. Burada bir basın açıklaması okundu. Açıklamada “Bugün binlerce sahnede milyonlarca göz kendi hayatına tanıklık ediyor. Shakespeare’in kadim cümleleri, Vasıf Öngören’in sesi hala çelik gibi sağlam. Haldun Taner’i dinleyelim, Bertolt Brecht’i, Lorca’yı: cesareti, hüznü, inancı, aşkı, inadı, öfkeyi, acıyı, direnişi, anlamayı, kahkayı. Emperyalist devletlerin barbarlığına karşı, tiyatronun insanı savunmasının yeni yaşı. Kutlu olsun insanın kendini, düşlerini, sanatla savunması. Tiyatro kapılarının polislerce dolaşıldığı, sansürün, yasakların A4 kağıtlarına remi mühürlerle yazıldığı, umudun, barışın sesinin kısılmaya çalışıldığı bu zamanlarda, yaşasın bir hayalden bir dünya yaratanların çılgınlığı.” ifadeleri yer aldı.

Tiyatrocuların yürüyüşüne Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’da destek verdi. Nuhoğlu, “Tiyatro binlerce yaşamı anlatıyor. Yaşamda umudu, sıcaklığı, sevgiyi, mücadeleyi… Bu anlamda tiyatrocuların bu yağmurda yürüyüş yapmaları, bir araya gelip, bu heyacanı oluşturmaları çok güzel. Bu umudun bütün Türkiye’ye yayılmasını diliyorum” dedi.

‘DÜNYA TİYATRO GÜNÜ’NÜN TEK MESELESİ BARIŞI, ÖZGÜRLÜĞÜ KIŞKIRTMAK’

Yürüyüşe katılan usta sanatçı Orhan Aydın, tiyatronun görevleri olduğunu belirterek, “Yalnız burada değil, dünyada bir çok sahnede, sokaklarda, meydanlarda, insanın olduğu her yerde Dünya Tiyatro Günü kutlanıyor. Dünyanın içinden geçtiği çok önemli bir süreç var. Savaşlar, kan, zulüm, kin, nefret ve düşmanlık… Yalnız insan için değil, doğa için de bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Kapitalizm önce insanı kirlettiği için hayatta kirleniyor. Tiyatronun buradaki temel görevi bütün  bunlara karşı duvar olmak. 2018 yılının Dünya Tiyatro Günü’nün tek meselesi barışı, eşitliği, özgürlüğü halkı ile beraber kışkırtmak olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

Kaynak: Gazete Duvar