Efsanevi Amerikalı şarkıcı Aretha Franklin 76 yaşında hayatını kaybetti.

AP ajansı, haberi Franklin’in menajerine dayandırdı. ‘Soul müziğin kraliçesi’ olarak anılan Aretha Franklin toplam 20 Grammy ödülünün sahibiydi.

ARETHA FRANKLİN KİMDİR?

Aretha Franklin, albümleri ve şarkılarıyla müzik tarihine adını altın harflerle yazdıran ABD’li gospel ve soul şarkıcısıdır. Bugüne kadar sayısız ödül kazanmayı başaran Franklin, toplam 20 Grammy ödülünün de sahibi. 25 Mart 1942’de Tennessee’nin Memphis kentinde dünyaya gelen müzisyen, rahip C.L. Franklin ile Barbara Siggers Franklin’in 5 çocuğundan biriydi.

Henüz 6 yaşındayken anne ve babası boşanan şarkıcı, bu ayrılıktan 4 yıl sonra annesini kalp krizinden kaybetti. Babasının yanında kalmaya başlayan müzisyen, babasının iş değişikliği sebebiyle Detroit’e taşındı. Babasının rahip olmasından ötürü kilise korosunda görev yapan Franklin, gospel müziğe merak saldı.

1956’da henüz 14 yaşındayken gospel albümünü yayınlayan şarkıcı, erken yaşta hamile kalınca bir süre müziğe ara verdi. 1960 yılında Columbia Records ile sözleşme imzalayan Franklin, caz ve pop arasında gidip gelen şarkılarıyla ses getirmeye başladı. ‘Rock-A-Bye Your Baby’, ‘Won’t Be Long’, ‘Operation Heartbreak’, ‘I Never Loved A Man’ ve ‘Respect’ gibi şarkıları bu döneme damga vurmayı başarmıştı.

Franklin’in sesi ‘güçlü bir mezzo soprano’ olarak tanımlanırken, aynı zamanda vokal esnekliği, kulağı ve yorumu da övgü topluyor. İmajı ise her zaman tartışmalara açık oldu. Sık sık imajını değiştiren ve yenileyen Franklin, özellikle vizon kürk, kabarık saçlar ve kuş tüyleriyle kaplı abartılı kıyafetleriyle hafızalara kazındı.