Sinema dünyasının en büyük bestecilerinden İtalyan müzisyen Ennio Morricone 91 yaşında hayatını kaybetti.

İtalyan haber ajansı Ansa'nın haberine göre Morricone birkaç gün önce düşerek uyluk kemiğini kırması nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Morricone, Roma'da tedavi gördüğü hastanede bu gece hayatını kaybetti.

Ölüm haberini teyit eden avukatı Giorgio Assumma, Ennio Morricone'nin "veda mektubunu" da basınla paylaştı. Morricone'nin hastaneye kaldırılmasından önce yazdığı mektubunun yarın gazetelerde ölüm ilanı olarak yayımlanması planlanıyor.

Morricone'nin ailesine, dostlarına veda ettiği ve cenazesinin yakınlarına özel olmasını istediğini söylediği mektubunun bir kısmı şöyle:

"Ben Ennio Morricone, öldüm.

Bana her zaman yakın olan dostlarıma ve biraz daha uzak olanlarına ölümümü böyle ilan ediyorum, onları büyük bir sevgiyle selamlıyorum…

Beni, herkesi böyle selamlamaya ve özel bir cenaze törenine iten tek bir neden var: Rahatsızlık vermek istemiyorum."

Ailesinden, arkadaşlarından bir kısmını isimlerini anarak selamlayan Morricone, "Umarım onları ne kadar çok sevdiğimi anlıyorlardır" diyor.

Morricone, mektubunu 64 yıllık eşi Maria Travia'ya veda ederek noktalıyor:

"Ona, bizi bir arada tutan ve terk etmekten üzüntü duyduğum olağanüstü aşkı yineliyorum. Vedaların en acısı O'na."

Morricone'nin ölüm haberi üzerine bir açıklama yapan İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, "Ennio Morricone'nin vefatı bizi seçkin ve dahi bir sanatçıdan mahrum bırakıyor. Hem rafine hem de popüler bir müzisyen olan Morricone 20. yüzyılın ikinci yarısında müzik tarihine derin bir iz bıraktı" dedi.

İtalyan ve dünya sinemasının en tanınmış film müziklerinden birçoğunun bestecisi olan Morricone, yüzlerce esere imza atmıştı.

Morricone "İyi, Kötü, Çirkin", "Bir Avuç Dolar" gibi 'spagetti western'leri ve Nuovo Cinema Paradiso, The Mission gibi sinema tarihinin önemli filmleri için yaptığı bestelerle çok sayıda ödül almıştı.

Morricone 2007'de Onur Ödülü ve 2016'da Quentin Tarantino'nun The Hateful Eight filmi için yaptığı müziklerle olmak üzere 2 Oscar sahibiydi.

İLK BESTESİNİ 6 YAŞINDA YAPTI

Ennio Morricone, 10 Kasım 1928'de Roma'da, müzisyen Mario Morricone ile Libera Ridolfi'nin 5 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. İlk bestelerini 6 yaşında yapan Morricone, İtalya'nın saygın konservatuvarlarından Roma'daki Santa Cecilia'da trompet eğitimi aldı. 1950'lerden itibaren sinema ve televizyon dünyası için beste yapmaya başladı.

Morricone son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle sık sık konserlerini iptal etmek zorunda kalmıştı. 2014'te Türkiye'de de bir konser vermeyi planlayan Morricone, hastalanması nedeniyle bu konseri de iptal etmişti.

2016'da Cumhuriyet gazetesi için bir söyleşi yapmak üzere evine gittiğimde de omurga rahatsızlığı nedeniyle o günlerdeki konserlerini iptal etmiş, yorgun görünümüne rağmen onlarca yıl öncesinde yaşananları detaylarıyla hatırlayan, her sabah disiplinli şekilde kalkıp müzik yapmaya devam eden bir "maestro"yla karşılaşmıştım.

1956'da evlendiği Maria Travia ile 4 çocuğun sahibi olan Ennio Morricone mazbut bir aile babası görünümü veriyordu.

Roma'nın merkezindeki Piazza Venezia'da (Venedik Meydanı) bulunan evindeki söyleşimizde müzik yaratımı süreciyle ilgili olarak "Bir besteci yılların tecrübesi ve yıllar süren çalışmalarının ardından bazı sırlar edinir. 'İlham' denilen şey aslında yoktur. Var olan ise bir fikirdir, bestecinin bu fikri alıp ağır ağır geliştirmesi gerekir. Beğenmediklerini atıp, yeniden gözden geçirmesi, başa dönüp yeniden başlaması gerekir, ta ki kendisini ikna edecek bir şeyler yazana kadar" demişti.

6 yaşında yaptığı ilk besteyi beğenmediği için yırtıp attığını, daha sonra da bundan pişman olmadığını söyleyen Morricone bunu, "Önemli işler değildi, çocukça şeylerdi" diye açıklamıştı.

Morricone, yaşarken "ölümsüz" olarak anılmasıyla ilgili olarak da şunları söylemişti:

"Bir sanatçının ölümsüz olup olmadığına bugünden karar verilemez. En azından 100 yıl geçmesi gerekir. Mozart hayattayken onun için 'Ölümsüz olacak' denilmiyordu. Ölümsüz hale geldi çünkü insanlar bunu istedi. Başka sanatçıların da böyle olup olmayacağını ancak 100 yıl sonra söyleyebiliriz. Fakat önemli olan Fakat önemli olan 'ölümsüzlük' sözcüğü değil. Önemli olan insanların onu dinlemeleri."

Kaynak: BBC Türkçe