Sezen Aksu, “Demo” albümünü haberleştirip, “Begonvil” şarkısının YouTube yönlendirmesini paylaşan Kültür Servisi isimli internet gazetesine telif davası açtı.

Kültür Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Sezen Aksu’dan bir açıklama beklerken mahkeme tebliği geldi. Davanın ilk duruşması 1 Haziran’da, saat 10.00’da, İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülecek” denildi.

Duruşmada hazır bulunmadıkları takdirde zorla götürülecekleri dikkat çekilen açıklamada “1 Haziran’da, begonviller boy verip, Bodrum’u yasemenler bastığında, Sezen Aksu nerede olur bilinmez, biz Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısında olacağız. Gazeteci yargılamalarının vaka-i adiyeden sayıldığı bugünün Türkiye’sinde, hiç aklımıza gelmezdi, demek bizim adliye mesaimizin sebebi Sezen Aksu olacakmış. Hadi bakalım…” ifadelerine yer verildi.

"TELİF HAKLARINA AYKIRI DEĞİL"

Türkiye’de sansür vakalarını kayda alan Susma Platformu’na konu hakkında görüş bildiren Avukat Gökhan Ahi şunları söylemişti:

“YouTube ve benzer video platformları, müzik eserlerinin telif haklarını ücretlendirme ve dijital hak yönetimi sağlamak açısından; sanatçılara, komşu hak sahiplerine, bağlantılı hak sahiplerine içeriklerini yönetebilme imkânları sağlıyor. Ayrıca bu tür video platformları, meslek birlikleri ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde, paylaşıma esas alacak istatistik ve diğer verileri sağlıyor. Bir içeriğin ‘embed’ olarak başka sitelerde ve mecralarda yayınlanabilmesi sayesinde içerik sahibi, içeriğinin ‘embed’ olarak üçüncü kişiler tarafından kullanılabilmesi ve başka sitelerde de yayımlanabilmesi yoluyla, hem daha fazla kitleye ulaşıyor hem de izlenen her videodan gelir elde etmeye devam edebiliyor. Bir içeriğin embed özelliğini açık tutmak, o içeriğin her yerde yayımlanabilmesine bir nevi muvafakat vermek demektir. Sosyal medya olabilir, bloglar, forumlar, hatta haber siteleri dahi olabilir; tüm bu mecralarda embed video yayımlamak telif haklarına aykırı bir durum yaratmayacaktır.”

"MESNETSİZ ŞİKÂYET SAHİBİNE ZARAR VERİR"

Müzik Yazarı Metin Solmaz ise “Daha önce de benzer örnekler gördüm. Devamı gelebilir elbette. Ama bir şey çıkabilir mi? Bilmiyorum. Bence en çok mesnetsiz şikâyet sahibine zarar verir. Burada da Sezen Aksu’ya zarar vermiştir en çok. Bir açıklama yapması herkes için iyi olur. Aksu şarkısının paylaşılmak üzere konmuş videosu bir kültür sanat sitesinde değil de çelik inşaatçıları derneği kurumsal sitesinde mi yayınlanacaktı? Doğal olan Kültür Servisi’nin yaptığıdır. Erdil Yaşaroğlu örneği de taze yaşandı. Yaşaroğlu’nun avukatları açıklandığı gibi sadece ‘üzerinden çıkar sağlayanlara’ yönelselerdi haklarıydı. İcraat niyeti aştı. Sonra geri adım atıldı. Bence bize düşen emek sömürüsünü ayırarak tepki göstermek. Mesele burada Kültür Servisi’nin yüksek sesle yanında durmak” ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Süreç hakkında bilgi veren Kültür Servisi açıklamada şunları dile getirildi: “Sezen Aksu’nun yapım şirketi SN Müzik’in gazetemizde Aksu’nun şarkısının YouTube yönlendirmesine yer verdiğimiz için telif ihlali gerekçesiyle Kültür Servisi’nden şikayetçi olduğunu ve dava tehdidinde bulunduğunu, 9 Mart tarihli haberimizle duyurmuştuk. Karşı taraf uzlaşma için 11 bin lira istemiş, 9 bin lira nakitle anlaşabileceğimizi söylemişti. Biz de telif hakkı ihlalinde bulunmadığımızı, mahkemede kendimizi savunacağımızı bildirmiş ve 11 Mart’ta Çağlayan Adliyesi’nde uzlaşmayacağımıza dair belge imzalamıştık.”

Kaynak: KÜLTÜR SERVİSİ