Anadilinde eğitim göremeyen çocuklar için  Kürtçe çizgi roman çocuk dergisi GOG çıkıyor. Adını eski bir Kürt çocuk oyundan alan GOG, Red Kit, Yakari, Thorgal ve Milo gibi yabancı telifli işlerin yanı sıra Doğan Güzel, Ender Özkahraman gibi sanatçılarının da çizgi romanlarına yer verecek. Bunu yanı sıra Kürt masalları ve hikayeleriyle birlikte tüm dünyadan bilim ve sanat haberlerine bünyesinde yer verecek olan GOG, çocuklara eğitici bir içerik sunmayı hedefliyor. 
 
Daha önce Gırgır, Pişmiş Kelle, Meme, Esmer, Ot ve Otlak gibi dergiler yanı sıra Kürtçe mizah dergisi Pine ve Kürtçe çizgi roman dergisi olan Zrîng’i çıkaran ekipte yer alan çizer İmam Cici, Karikatürist, illüstratör ve çizgi romancı olarak yaptığı işlerin büyük çoğunluğunu çocuklara yönelik olduğunu kaydetti. Anadilinde eğitim göremeyen ve çizgi romanlara ulaşamayan Kürt çocuklarına ulaşmak amacıyla Şemkur Yayıncılık’ı kurduğunu söyleyen Cici, “Çocuklarımızı evrensel değerlerle yetiştirmenin yolarından biridir çizgi roman. Çizgi roman başka kültürlere açılan eğlenceli bir kapıdır. Aynı zamanda Kürt sanat dünyasında derdini anlatmanın yollarından biri olarak çizgi roman sanatını kullanmalarını da teşvik etmek istiyoruz” dedi. 
 
DİLİ KORUMANIN TEK YOLU 
 
Mehmet Aslan'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haber göre, Türkiye’de 20 milyon Kürdün yaşadığını söyleyen Cici, ancak Kürtlerin kendi ana dilleriyle eğitim göremediğini, bunun da ötesinde Kürtçe’nin lehçesi olan Kurmanckî'nin UNESCO raporlarında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan diller sınıfına girdiğini hatırlattı. Cici, “Dilimizi bu durumdan korumanın tek yolunun çocuklara ulaşarak onların ana dilleri ile bağ kurabilmelerini sağlamak olduğunu düşünüyorum. GOG tam da bu amaçla ortaya çıktı. Çocukların resimli yayınları daha keyifle okuduklarını biliyoruz. GOG’u destekleyerek çocuklarımızın anadillerinde okuma-yazma becerilerini, çizgi romanın akıcı ve eğlenceli anlatımıyla geliştirmelerini sağlayabiliriz” diye belirtti. 
 
DİLİN DEVAMLILIĞINI  SAĞLAYACAK 

Kürtçe ve Kurmanckî olarak yayımlanacak GOG’un akıcı ve keyifli içeriği ile Kürt çocuklarının anadillerinde kendilerini daha rahat ifade edebilmelerine katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Cici, “Çizgi romanda kullanılan eğlenceli görseller ve kısa cümlelerden oluşan basit ifade tarzı, Kürtçe okuma yazmayı çok kolaylaştırıyor. Daha önce hiç denenmemiş böyle bir proje ile dilin devamlılığına önemli bir katkı sunacağıma inanıyorum” diye konuştu. 

HANUKA ÇİZİMİYLE DESTEK OLDU

Avrupa dahil, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı her yere ulaşmak istediklerini ifade eden Cici, GOG’un daha proje aşamasında yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi. Cici, “Uluslararası ödüllü Musevi sanatçı çizgi roman sanatçısı Asaf Hanuka GOG’a ilgillerini arz ederek desteklerini sundu. Hanuka, dedesinin Kürdistan’dan geldiğini ve bu yüzden de olsa destek olmak istediğini belirti. Bu nedenle ilk sayı için bir sayfalık çizimini karşılıksız verdi” ifadelerini kullandı.
 
DESTEĞE İHTİYAC VAR

İlerleyen dönemde dünyaca ünlü çizgi romanları albüm olarak da Kürtçe’ye kazandırmayı hedeflediğini ifade eden Cici, bu projeyi hayata geçirmek için desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Bu desteğin sağlanabilmesi için Fongogo üzerinden destek beklediklerini ifade eden Cici, beklenilen desteğin gelmesi halinde dergiyi çıkaracaklarını dile getirdi.

GOG’a destek olmak için ayrıntılı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.