Nirvana grubunun vokalisti ve beyni Kurt Cobain’in intiharından üç yıl önce verdiği bir röportaj yayımlandı. Cobain, ilk kez gün yüzüne çıkan söyleşide ‘beyazların rap müzik yapmaması gerektiğini’ söylüyor.

Söz konusu söyleşi, o dönem Kanada’da üniversite öğrencisi olan müzisyen Roberto Lorusso tarafından, okul radyosu için yapılmış. Nirvana’ya dünya çapında ün getiren Nevermind albümünün yayınlanmasından önce 20 Eylül 1991 günü, Toronto Opera Binası’nda yapılan söyleşide, Cobain grubun mali durumunun pek iyi olmadığından söz ediyor, ardından da Consolidated isimli aktivist rap müzik yapan grupla ilgili soruya şu yanıtı veriyor:

“Ben rap müzik severim fakat bu müziğin büyük kısmı o kadar kadın düşmanı ki, dinleyemiyorum. O kadar da hayranı değilim ama büyük saygı duyuyorum ve seviyorum çünkü müziğin ilk ortaya çıkan formlarından biri. Fakat beyazların rap yaptığını görmek, onları dans ederken seyretmek gibi. Biz dans edemiyoruz, biz rap yapamıyoruz.”

Cobain daha sonraki bir tarihte Billboard dergisi ile söyleşisinde de rap müzik hakkında, “Beyazlar siyahları yeterince sömürdü. Rap müziği Afrikalı Amerikalılara bırakmalılar çünkü onlar bunu çok iyi yapıyor ve bu müzik onlar için hayati önem taşıyor” demişti.

Lorusso ise “Kurt Cobain ile utanç verici söyleşim” yorumunu yaptığı sosyal medya paylaşımında, bu söyleşiyi ‘gazetecilik açısından çok kötü’ diye niteledi. Lorusso, söyleşiyi yayınlama sebebini de “Çünkü tarihsel bir değeri var ve arkadaşlarım yayınlamam için baskı yapıyordu” diye açıkladı.

Kaynak: Gazete Duvar