İranlı Kürt Beyan Behramî, Diyarbakır’daki Amed Şehir Tiyatrosu salonunda “Konuşan Mask” adlı sergi açtı. 9 Mart’ta açılan sergide, 12 maske sergileniyor. Ziyaretçilerin ilgi gösterdiği sergi, 24 Mart’ta kadar açık kalacak. 
 
Her maskenin yüz şeklinde ayrı hikayeleri yansıtan Beyan Behramî’nin (41), bazen bir barış annesi, ülke, doğa katliamı, bazen de aşkı, umudu, cezaevlerini, barışı, gökyüzünü, Newroz’u ve savaşçı kadın figürlerini maskeyle topluma gösteriyor. Berhamî, yumurta kartonlarını kaynatarak, mısır unu ve tutkalla karıştırarak maske haline getiriyor.  
 
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Tahran Üniversitesi’nde giyim ve tasarım bölümünden mezun olduktan sonra tiyatro ve sahne kıyafetleri diken, bu tasarımlarla festivallere katılan Berhamî, 2005 yılında Federe Kürdistan Bölgesi’ne geçerek Süleymaniye Üniversitesi’nde turizm bölümünü okudu. Üretimden vazgeçmeyen Berhamî, İran’da başladığı maske sanatını sürdürdü. Hewler’de yaşayan Behramî, DAİŞ’in Irak'a saldırısı üzerine ortaya çıkan ekonomik sebeplerden kaynaklı 2017’de eşi ve 2 çocuğuyla birlikte İstanbul’a göç etti. Burada kısa bir süre kalan Behramî, daha sonra geldiği Diyarbakır’a yerleşti. 
 
MASKELERDEKİ GERÇEKLİK 
 
Maskeleri yapmaya başladığında henüz toplumda kadınların neler yaşadığının farkında olmadığını söyleyen Behramî, ilerleyen zamanlarda kadın bilincini açığa çıkardığını ve bunu sanatına da yansıttığı belirtti.  Bu amaçla düşüncesindeki projeyi hayata geçirdiğini dile getiren Berhamî, “Her bir renk kadının farklı duygusu anlamına geliyor. Mesela gökyüzünü simgeleyen, üzerinde yıldız işlediğim mavi bir maske, bir annenin aidiyet duygusunu yansıtıyor. Mor rengi ve nergis çiçeklerini işlediğim maske de mor kadının mücadeleci ruhunu, nergisler ise Newroz Bayramı’nı temsil ediyor. Beyaz barışı temsil ediyor. Barışı en önlerde ve bütün dünyada temsil eden de kadınlardır. Topluma baktığımızda maskelerdeki gerçeklik toplumun yansımasıdır. Ben 40 yıllık tecrübemden bu gerçekliği biliyorum” dedi. 
 
BEYAZ TÜLBENTLİ ANNELER
 
“Her maskenin arkasında bir kadının hikayesi var” diyen Berhamî, “Bir dikkat çeken yeşil maskede, bir yanı sarı bir yanı siyaha çizgiler işledim. Siyah tutsaklığı, sarı ise özgürlüğü temsil ediyor. Zindanlarda mücadele etmenin bir yönü de özgürlüğe kavuşmaktır. Bu sebeple en fazla beyaz tülbentli annelerin ve kadınların mücadelesine yer verdim” şeklinde konuştu.