24 senedir hapiste tutulan şair İlhan Sami Çomak'ın hayatına ve cezaevindeki yaşantısına ışık tutan, ''Gönderen: İlhan Sami Çomak'' belgeseli Londra'da ilk kez gösterilecek.

İlhan Sami Çomak, 1994 yılında henüz 21 yaşındayken “Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak” suçlamasıyla idama mahkum edildi. 24 yıl süren hükümsüz tutukluluğu “Gönderen: İlhan Sami Çomak” belgeseline konu oldu.

Çiğdem Mazlum ve Sertaç Yıldız'ın yönetmenliğini yaptığı belgesele ilişkin Yıldız ''Belgesel tamamen İlhan'ın mektupları üzerine kurulu. İlhan hikayesini bizi gönderdiği mektuplarla anlattı. İlhan'ın gönderdiği mektupları Muhammet Uzuner seslendirdi. Belgesel İlhan'ın cezaevinde geçirdiği 21 yılı, ailesinin de İlhan'sız geçen 21 yılını anlatıyor'' dedi.

Londra'da ilk kez 3 Kasım 2018, Cumartesi tarihinde saat 19:30'da Babel Art House'da gösterilecek. İngilizce altyazılı olacak belgeselin programı kapsamında sanatçı Suna Alan da müzisyen Dario Papavassiliou (ud) ile birlikte Çomak'ın sevdiği şarkıları seslendirecek.

Etkinlikte İlhan Sami Çomak'ın fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisinin yanısıra şiir kitapları ve belgesel filmin CDleri de edinilebilecek. Şair Çomak'ın Londra'da yaşayan mektup arkadaşı şair Michael Baron, İlhan için yazdığı şiirini ilk kez bu etkinlikte okuyacak. Yine İlhan Çomak'ın İstanbul'da görülen duruşmalarına katılan insan hakları avukatı Margaret Owen da duygularını kısaca paylaşacak.

Sadece kapıdan edinilebilecek olan etkinlik bilet ücreti £5'tır ve geliri Çomak'ın yazın çalışmaları için iletilecektir.

İLHAN SAMİ ÇOMAK KİMDİR?

1973 yılında Bingöl Karlıova’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Bingöl’de tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’ne 1992 yılında kaydını yaptırdı.

1994 yılında gözaltına alındı ve tutuklandı. Çomak, kesintisiz şekilde 24 yıldır cezaevinde tutuklu yargılanmaktadır. Türkçe dışında anadili olan Kürtçe ile şiirler yazmaktadır.

Gitmeler Çiçek Kurusu, Açık Deniz, Günaydın Yeryüzü ve Kedilerin Yazdığı İlahi, Yağmur Dersleri, Bir Sabah Yürüdüm ve Dicle'nin Günlüğü adlı şiir kitapları vardır.