Agire Jiyan'dan Can Yücel'e Helin'in hikayesi...

Koma Agire Jiyan’ın ‘Helin’ adlı etkileyici şarkısının hikayesi Kürt sorununda çözümsüzlük yıllarının daha 18 yaşında aramızdan aldığı Helin Başak’ın yaşamıdır.

Konuşanların susturulduğu, silahların konuştuğu yıllardır. 1994’ün başlarında Ankara’dan İstanbul’a giden bir otobüse yapılan silahlı saldırıda 2 kişi ölür çok sayıda kişi de yaralanır.

Ölenlerden biri Kürt hareketine yakın MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi)’nde tiyatro yapan henüz 18 yaşındaki Helin Başak Kanat’tır.

Dersim Kürtlerindendir Helin. Saldırıdan PKK’nin sorumlu olduğu iddia edilir.

Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanlara yer veren Can Yücel’in 1995 yılında yayınlanan kitabının adı 'Maaile'dir, Türkçe anlamıyla “ailece”, “ev halkıyla birlikte”.

Can Yücel için ailesi çok önemlidir: eşi, çocukları torunları, babası.. Bu insanlarla olan sevgi dolu yaşamı şiirlerine yansımıştır.

Can Yücel’in 'Maaile' kitabında ailesiyle birlikte Şahhanım Kanat’ın kızı Helin Başak Kanat için yazdığı şiire de yer vardır:

Gecenin karanlığında bir yıldız kayarken

Gökyüzünde bir fidan kırılırken

     Munzur kıyısında

İncecik bir sızı oldu Mezopotamya'dan.

Sis aydınlığı engelleyemez!

Sen insanlık anıtı, özgürlük aşığı

Güzel insan, onurlu Kürt kızı...

Ölüm ne kadar çirkin olursa olsun,

Sen 29 Ağustosta 18'inde bir fidan, bir can,

Gülüşün hiç değişmeyecek yüreklerimizde.

BAŞAK KÜLTÜR VE SANAT VAKFI

Helin Başak'ın annesi Şahhanım Kanat acılı günlerin ardından bir grup gönüllü ile birlikte, kaybettiği evladının idealleriyle, zorunlu göç mağduru çocuk ve gençlere sanat yoluyla hizmet etmek için 18 Mayıs 2003'te İstanbul’un varoş diye nitelendirilen mahalleleriyle çevrili Kayışdağı semtinde Başak Kültür ve Sanat Vakfı'nı kurar, çalışmalar yapar.

Başak Kültür ve Sanat Vakfı şimdi I. Helin Başak Öykü Yarışması’yla Türk ve Kürt edebiyatına yeni yazarlar kazandırmayı ve gençlerin potansiyellerini ortaya çıkarmayı hedefliyor.

BİR ŞARKIDAN BİR ÖYKÜYE: HELİN

Kürt sorununda çözümsüzlük yıllarında daha 18 yaşındayken savaşın ve şiddetin hayattan kopardığı Helin Başak adına annesince açılan Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği I. Helin Başak Öykü Yarışması’na başvurular başladı.

Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği, Türk ve Kürt edebiyatına yeni yazarlar kazandırmayı ve gençlerin potansiyellerini ortaya çıkarmalarına uygun ortamlar yaratarak kişisel ve sosyal gelişimlerine destek olmayı amaçlayan yarışma iki dilde yapılıyor.

Aynı zamanda Türkçe ve Kurmancînin doğru ve etkin biçimde kullanılmasını teşvik etmeyi de hedefleyen yarışmaya Türkçe kategorisinde 15-22 yaş, Kürtçenin Kurmancî lehçesinde 15-30 yaş aralığında bulunanlar katılabiliyor.

Her yazarın bir öyküyle katılabildiği yarışma çalışan, örgün eğitime devam edemeyen, iç göçle yer değiştiren gençler öncelikli olmak üzere belirtilen yaş aralığında herkese açık.

Ancak nefret söylemi içeren; kişi, etnik, dini grubu ya da kültürü aşağılayan, ötekileştiren bir dilin kullanıldığı başvurular yarışma dışı tutularak değerlendirmeye alınmayacak.

Yarışmanın Kurmancî kategorisinin seçici kurulunda Ferzan Şer, Ömer Dilsoz, Kristin Özbek, Sidar Jır ve Veysel Tırpan; Türkçe ayağının seçici kurulunda ise Yavuz Ekinci, Nalan Temeltaş, Ayşe Kilimci, Ahmet Büke ve Burcu Aktaş bulunuyor.

15 Temmuz’a kadar sürecek başvurulardan sonra yapılacak değerlendirmelerin sonucu 1 Eylül 2014’te açıklanacak.

Yarışma ile ilgili bilgiye bu linkten ulaşılabilir: basaksanatvakfi.org.tr

Agire Jiyan’ın Helin adlı şarkısını bir de şimdi dinleyin isterseniz: