İranlı belgesel yönetmeni Mehdi Shabani tarafından ‘sıradan’ insanların sıra dışı sakal bırakma hikâyeleri anlatıldığı ‘Sakallogia’ belgeselinin galası 6 Şubat’ta, Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Uzun bir süreden beri Türkiye’de yaşayan ve tüm çalışmalarını Türkiye’de yapan Mehdi Shabani tarafından çekilen ‘Sakallogia’ belgesel, Hz. Âdem’in hikâyesiyle başlıyor. Yaradan, Hz. Âdem’i sakalsız yaratır ve böylece tüm melekler Allah’a secde eder.

Zamanla Hz. Âdem’in sakalı uzamaya başlar, bu yeni durum meleklerin ilgisini çeker. Cennettin durağanlığında, bu müthiş olay dilden dile hızlıca yayılır, kısa zamanda Hz. Âdem meleklerin alay konusu olur. Hz. Âdem bu duruma bir süre dirense de, artık cennette kalamayacağını anlar, dünyaya göçer.

Yönetmenliğini Mehdi Shabani’nin yaptığı belgeselin görüntü yönetmenliğini Hakan Gügercinoğlu, müziğini ise Murat Öztürk yaptı. Oyunculuğunu ise Amir Fekri, Tekin Alkan, Aslı Öngüren ve Gözde Demirtaş üstlendi.

80 dakika süren belgesel, antropolojik ve sosyolojik bakış açısı sunuyor izleyenlere. Daha önce de yapılmayanı yapıp, birbirinden ilginç belgesellere imza atan ünlü belgesel yönetmeni Mehdi Shabani’nin ‘Sakallogia’ çalışması da diğerleri gibi türünün ilk örneklerinden.

Dünyada ilk kez sakal hakkında belgesel çeken Shabani, “Ortaya çıkışı, sakallı bir insan olarak sürekli maruz kaldığım, kimi zaman yargılayıcı, kimi zaman sorgulayıcı sorular silsilesidir. Sakal ile ilgili dünyada yapılmış az da olsa bir takım çalışmalar vardır. Fakat yaptığımız araştırmalar sonucunda Ortadoğu ve Türkiye’de bu konuyla ilgili neredeyse hiç bir çalışma bulunmamaktadır. Bunun önemli bir eksiklik olduğu aşikârdır. Bu eksikliği gidermek adına, sakalın tarihten günümüze varan yolculuğunu; politik, felsefi, sosyolojik ve antropolojik olarak incelemek ve bu çalışmayla çıkardığımız sonuçları belgesel film ile aktarmak niyetindeyim. Bu belgeselin ilk aşamasından son aşamasına dek yoğun bir çalışma sergiledik. Zaman zaman zor şartlar altında çeksek de bu belgeseli, en yukarıdan en aşağısına büyük bir özveri ile çektik. Şahsım adına, dünyada ilk kez yapılan böyle bir çalışmada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

MEHDI SHABANI KİMDİR?

1975’te Tahran’da doğan Mehdi Shabani, yönetmenlik ve yazarlığın yanı sıra  taksi şoförlüğü, kitapçılık, aşçılık ve şirket yöneticiliğine kadar pek çok iş kolunda çalıştı. Yönetmenliğini yaptığı uzun metraj belgesel filmi Meyhane,  Dedemin Can Evi (Türkiye, 2015) Ankara Film Festivali, Kent ve Mimarlık film  Festivali, 1001 Belgesel Film Festivali vs. yer aldı; Şeş Beş: Nasıl Endişelenmeyi Bırakıp Tavla Oynamayı Öğrendim (Türkiye, 2013) Ekim 2014’te Voice of America’da; 2010’da yönettiği Bir Hamam ki Hamam Kalmak İstiyor (İran, 2009-2010) BBC’de yayınlandı.

Yönetmen koltuğunda oturduğu filmler arasında Göç: Bitmemiş Bir Hayat” (İran-Türkiye 2011, 2013) ve kısa film Her Şeye Rağmen Hayat Güzelmiş (2008, İran) yer almaktadır.  Mehdi Shabani’nin şiir kitabı “Haber Kara, Kara Kargadan da Kara” 2004 yılında yayınlanmış, Shabani, Farsça yayın yapan pek çok radyo kanalı için programlar hazırlamış ve İran’da yayınlanan ya da Farsça çıkan pek çok gazeteye sanat, tarih ve siyaset konulu makaleler yazmıştır.

Demokrat Haber/İstanbul