Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından kapatılan Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından kurulan Amed Şehir Tiyatrosu yeni sezona hazırlanıyor.

Kendi imkanlarıyla Galeria İş Merkezi içinde bir dükkan kiralayarak bunu sahne ve sergi salonuna dönüştüren oyuncular, geçtiğimiz sezon "Qırıx", "Dawiya Dawî", “Wê Hesab Neyê Dayin" gibi yeni oyunlarıyla birlikte birçok eski oyunlarını da sahneledi.

MA'dan Dicle Müftüoğlu'nun haberine göre Tiyatro, her ay düzenledikleri programların yanı sıra "Düşlerden Özgürlüğe" sloganıyla 6'ncı Amed Tiyatro Festivali, "Elim Sende" sloganıyla da 1'inci Amed Çocuk Festivali'ni düzenledi.

YENİ SEZON İÇİN HUMMALI HAZIRLIK

Şartların zorluğuna, imkan kısıtlılığına rağmen başarılı bir yıl geçiren Amed Şehir Tiyatrosu şimdi de hummalı bir şekilde yeni sezona hazırlanıyor. Yeni sezonun heyecanı yüzlerinden okunan oyuncular, perde açacakları oyun olan "Tartuffe" için kostümlü provalarına başladı. Oyunun ilk sahnelenme tarihi olarak ise 21 Eylül olarak belirlendi. Ekibin hummalı çalışmaları sürerken Tartuffe'yi ve gelecek sezonu oyuncularla konuştuk.

Geçen sezon "Dawiya Dawî" stendabıyla sahnede gördüğümüz ve yeni oyunda Orgon olarak karşımıza çıkacak Özcan Ateş, geçtiğimiz yılı oldukça dolu geçen bir yıl olarak tanımlıyor ve "Hem oyunlarıyla, hem festivalleri hem de izleyicileriyle oldukça yoğundu" diye ekliyor.

'KENDİ İMKANIMIZLA YAPTIĞIMIZ DAHA KIYMETLİ'

Herhangi bir yerden destek almadan imkansızlıklar içinde çalışma yürütmenin oldukça kutsal olduğunu dile getiren Ateş, "Destek almadan çalışmak zor ancak bizim böyle bir gücümüz var. İmkanlarımızı ortadan kaldırarak bizim çalışmamızı engellemek isteseler de biz çalışmalarımızı büyütüyoruz. Bu koşullarda kurslarımızı da sürdürüyoruz. Bizim eğitim verdiğimiz öğrencilerimiz de bu oyunda bizimle sahne alacak. Zorluklarıyla birlikte bu tiyatroyu ayakta tutabilmenin güzellikleri de var. Her şeyi kendi imkanlarınla yaratıyorsun. Kendi ellerinle yaptığında daha bir kıymetli geliyor sana ve bu durum bizim motivasyonumuzu arttırıyor. Gelen izleyicilerimiz de bu durumdan çok etkileniyor ve bu durum bize daha olumlu olarak dönüyor. Oların ilgisi bize moral veriyor. Evet imkanlarımız olsaydı daha fazla oyun yapabilirdik ama daha büyük projelere imza atardık. Ancak bunun karşısında kendi imkanlarınla küçük bir şey yapmışsan bile kıymeti daha fazla oluyor" diyor.

Bu koşullarda çalışmanın kıymetini bilenlerin de kendilerine ilgilerini eksik etmediğini dile getiren Ateş, "Qırıx", "Dawiya Davî", "Wê Hesab Neyê Dayin" oyunlarını hem Diyarbakır'da hem farklı kentlerde hem de farklı ülkelerde sahnelediklerini belirtiyor.

QIRIX'IN İKİNCİ BÖLÜMÜ GELİYOR

Geçen yıldan aldıkları güçle bu yıl için de çalışmalarına başladıklarını sözlerine ekleyen Ateş şöyle devam ediyor:

"Şimdi Tartuffe oyunun provalarını yapıyoruz. 21 Eylül'de prömiyerini yapmayı planlıyoruz eğer bir sorun çıkarsa da 28 Eylül'de sahne alacağız. Qırıx'ın 2'inci bölümünün de provaları yapılıyor. Qırıx geçen sezon çok sevilen oyunlardan biriydi. Qırıx izleyicilerinin haberi olsun.(Gülüyor) Kemal Ulusoy'un ve Elvan Koçer'in tek kişilik oyunları olacak. Başka oyunlar da var onların da hazırlıkları sürüyor. Bu yıl da yine Amed Tiyatro Festivali'ni düzenleyeceğiz. Yine çocuk oyunları festivali de olacak. Turneler olacak. 13 Ekim'de Van'da ardından da  İstanbul'da bir festivaller olacak. Batman, İzmir, İstanbul'da gösterimlerimiz olacak. Çocuklar için de her pazar günleri oyunlar oynamaya devam edeceğiz."

TARTUFF 21 EYLÜL'DE PERDE DİYOR

Provaları takip eden, ara ara oyunculara önerilerini sunan Tartuffe'nin Yönetmeni Rüknettin Gün de, oyunu ayın sonuna yetiştirmek için çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtiyor. Fransız yazar Jean Baptiste Poquelin'in (Moliere) oyununu Kürtçe'ye uyarladıklarını belirten Gün, "Oyuna ismini veren Tartuffe dindar bir kişi. Bu aynı zamanda iki yüzlü bir kişi. Kendini dindar olarak gösteriyor ancak böyle biri değil. Aile bu durumu fark ediyor ama Orgon buna inanmıyor. Bu kişiye malını, mülkünü emanet ediyor. Kızını bununla evlendirerek onu kendi ailesine katmak istiyor. Aile bu sahtekara karşı birleşip iki yüzlülüğünü açığa çıkartmak istiyor. Hem ailenin mal varlığını alıyor hem de Orgon'un eşine başka bir gözle bakmaya başlıyor. Orgon ise durumu kendi gözleriyle görünceye kadar duruma inanmıyor.  Bu olay gözünün önünde yaşanmayıncaya kadar bu duruma inanmıyor. Bizim oyunumuzun konusu kısacası bu. Tek perdeden oluşan oyun 70 dakika. Aralarında öğrencilerimizin de olduğu 9 kişilik bir ekip tarafından sahnelenecek" diye anlatıyor.

HİKAYE EVRENSEL

Fransız bir yazar tarafından kaleme alınmasına rağmen bu topraklardan uzak bir hikaye olmadığını söyleyen Gün, şöyle devam ediyor: "Aslında bu mesele evrensel bir mesele her yerde bunun örnekleri yaşanıyor. Kürdistan'da da böyle gerici, ikiyüzlü dini kullanan çok sayıda kişi var. Gündemde olan konu din ve bunun istismar edilmesi. Biz de bunu izleyiciyle buluşturacağız." 

ÖĞRENCİLER DE SAHNEDE

Çocuk yaşta ilgi duyduğu tiyatroya Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi'nin Konservatuvarı ile başlayan Mahmut Kösem de Tartuffe ile sahnede olacak. 3,5 yıl önce konservatuara başlayan Kösem, buranın kayyum tarafından işlevsiz hale getirilmesiyle Amed Şehir Tiyatrosu'nun düzenlediği eğitimlere dahil olmuş. Şimdi tiyatroda stajer oyuncu olarak yer alan Keten, daha önce de çocuk oyunları ile sahneye çıkmış.

'SANATIN ÖNÜ KESİLEMEZ'

Kösem kendi hikayesini şöyle anlatıyor: "Çok uzun zamandır tiyatro ile ilgileniyorum. Ruhumda uzun zamandır var. 3,5 yıldır bu işi yapıyorum. Kayyum gelince uzun bir süre ara vermek zorunda kaldık. Burası için uzun süre yer aradık. Şimdi de hem öğrencilik hem de oyun ile ilgileniyoruz. Sonuna kadar burada çalışmak için uğraşacağız. Cegerxwin'de imkanlarımız çok iyiydi, büyük bir sahnemiz vardı bunun yanı sıra olanaklarımız fazlaydı. Kayyum geldikten sonra biz artık tiyatroyu bırakalım diye bir fikrimiz hiç olmadı. Sanat da böyle bir şey zaten, önü kesilemez. Önümüz kapatılsa da imkanlar az olsa da devam edeceğiz." 

TARTUFFE

Yönetmen: Rüknettin Gün / Işık Tasarım: İsmail Dağ / Dekor-Kostüm Tasarım: Grup çalışması / Afiş: Deniz İlgin

Oyuncular: Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Berfin Emektar, Elvan Köçer, Dicle Güneş Yavuz, Şahperi Alphan, Özkan Şeker, Mahmut Kösem, Sena Özbey

Kaynak: Mezopotamya Ajansı