İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali 11 Haziran’da başlıyor. 30 Haziran’a kadar devam edecek festival, müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayeleri “Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı” temasını işliyor.İstanbul Müzik Festivali bu yıl Barok müziğin devleri Bach, Vivaldi, Handel’den 20. yüzyılın en çarpıcı bestecilerinden Şostakoviç’e, klezmerle yoğrulmuş caz müziğinden Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 20 günde 150 eserle 15 farklı mekânda 22 konsere ev sahipliği yapıyor.

Barok dönem bestecilerinden Bach, Vivaldi ve Handel’in müzikleri, şef Florian Helgath yönetimindeki Berlin Erken Dönem Müziği Akademisi topluluğu ve Berlin RIAS Oda Korosu’nun yorumlarıyla Aya İrini Müzesi’nde olacak. 70 yıllık Berlin RIAS Oda Korosu, dünyanın en prestijli müzik merkezlerinde konserler veren bir topluluk. Şef Florian Helgath yönetimindeki 'Vokal Barok Hazineleri' konseri 12 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

47. İstanbul Müzik Festivali'nde, “Piyanonun 4 Silahşörü” konseri ise solist olarak dünyanın önde gelen orkestraları ve şefleriyle konserler veren üç büyük piyanist, George-Emmanuel Lazaridis, Janis Vakarelis ve Cyprien Katsaris'i Türk piyanist Zeynep Üçbaşaran’la buluşturacak. Konser 13 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’da Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek.

Zeynep Gedizlioğlu’nunun iki piyano için yazdığı eserin dünya prömiyeri, dünya sahnelerinde özellikle de çağdaş müzik alanında beğeniyle takip edilen piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü tarafından 14 Haziran Cuma akşamı Süreyya Operası’nda dinleyiciyle buluşacak.

Çinli piyanist Yuja Wang da İstanbullu müzikseverlerle bir kere daha festival kapsamında buluşacak. Wang, müzik direktörü ve şefi Gustavo Gimeno yönetiminde İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez konuk olan Lüksemburg Filarmoni Orkestrası’yla birlikte 15 Haziran Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda olacak.

İstanbul Müzik Festivali’nin klasik müziğin yıldızlarını buluşturduğu serisi Yıldızlarla Oda Müziği’nin ilk konserinde dünyada Beethoven Yılı olarak kutlanacak 2020’ye gönderme yapan bir programla, Beethoven yorumcuları Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras ve Alexander Melnikov bir araya gelecek. Faust, Queyras ve Melnikov’un bir araya geldiği Yıldızlar Oda Müziği-I konseri 16 Haziran Pazar günü saat 20.00’da İş Sanat Konser Salonu’nda yapılacak.

Festival https://muzik.iksv.org/tr adresinden takip edilebiliyor