Barış ve Demokrasi Partili (BDP) Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetinin Samsun’u ziyareti sırasında Gazi Caddesi üzerinde bulunan Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve 78’liler Derneği binası yüzlerce saldırgan tarafından sarılmıştı. Saat 08.30’dan akşama dek süren kuşatma sırasında binaya taş yağdırılmıştı.

MAĞDUR DA ŞÜPHELİ OLDU

Saat 08.30’dan akşama dek süren 'kuşatma' sırasında Gazi Caddesi üzerindeki, TKP ve Halkevleri’nin bulunduğu binaya taş yağdırılmış, içeride bulunanlara saldırılmak istenmişti.

Radikal'in haberine göre, saldırı sonrası TKP’nin sekiz, Halkevleri’nin de on üyesi ‘mağdur-şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

Samsun Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nde iki saat tutulan 18 mağdura, kimi saldırganların şikayeti üzerine "protesto ve taşlı saldırı sonucu binaya zarar verilmesi akabinde bahse konu bina içerisinde bulunduğunuz sürece topluluğa taş atarak karşılık vermek" ile suçlandı. "Mala zarar verme ve kasten yaralama" ile itham edilen TKP İl Başkanı Cemil Gülyaz, ifadesinde, "Olaylar sırasında dışarıda toplanan, tanımadığımız şahıslar tarafından saldırıya uğradık. Şüpheli sıfatını kabul etmiyorum. Suç teşkil edecek eylemde bulunmadım" dedi.

Halkevi Şube Başkanı Ferhat Kaya ile diğer ‘şüpheliler’ de ayrı beyanı tekrarladı. TKP’li Gülyaz ve Halkevi Başkanı Kaya, Samsun’da Hrant Dink ’in katili Ogün Samast’ı öven bir yerel gazeteciyi mahkum ettiren üç isimden ikisiydi.

SALDIRIDAN ÖNCE BİLDİRİLER DAĞITILMIŞ

Bu arada saldırıdan beş gün önce, ‘Türkçü ve Milliyetçi Cephe’ imzalı provakatif bildirilerin şehirde dağıtıldığı anlaşılmıştı. Samsun Halkevi’nin kapısının altına bırakıldığı belirtilen bildiride, ‘Türkçü ve Milliyetçi Cephe’nin adı grubun “Eğer bu toplantılara seyirci kalırsak, tepkimizi ortaya koymazsak Türkiye ’nin bölünmesine ortak olmuş sayılmaz mıyız?” diye sorularak, halk provoke ediliyor.