Başkent Şam bugün sabah saatlerinde şiddetli iki patlama oldu. İlki Cemarik Bulvarı (Gümrükler Bulvarı), ikincisi ise Bağdat Caddesiyle Kassaa Semti arasındaki bölgede meydana geldi.

 

İlk verilere göre patlamaların, patlayıcı yüklü iki arabayla gerçekleştirildiği açıklandı. Çok sayıda sivilin ve güvenlik mensubunun etkilendiği saldırıda 27 ölü ve 93 yaralı olduğu belirtiliyor.

 

Daha önce de 23 Aralık 2011’de iki güvenlik binasına yönelik intihar saldırılarında sivil ve askerleden 44 kişi ölmüş 166 kişi de yaralanmıştı.

 

6 Ocak 2012’de Şam’ın Meydan semtinde insanların en yoğun bulunduğu noktalardan birine yönelik düzenlenen intihar saldırısında 26 kişi ölmüş 63 kişi de yaralanmıştı.

 

10 Şubat’ta da Halep’te Askeri Güvenlik Binasına yönelik saldırıda 28 kişi ölmüş 235 kişiyi yaralamıştı. Saldırılar El Kaide’nin Suriye kolu tarafından üstlenilmiş, video görüntüleri de yayınlanmıştı.

 

BEŞAR ESAD İÇİN BİR ÖLÜM FETVASI DAHA

Daha önce Suudi Arabistanlı “imam”larca hakkında ölüm fetvası verilen Beşar Esad için Mısırlı tanınmış din adamlarından Safvet Hicazi de ölüm fetvası verdi.

 

KOFİ ANNAN BMGK'YA BRİFİNG VERDİ

Cenevre'de bulunan BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) video konferans yoluyla Suriye'deki misyonuna ilişkin bilgi verdi.

 

Basına kapalı yapılan danışma toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant, BMGK'nın Kofi Annan'a tam destek verdiğini söyledi.

 

Grant şu aşamada Kofi Annan'ın söyledikleriyle ilgili bilgi veremeyeceğini söyleyerek, BMGK'nın Suriye konusunda yeni bir karar tasarısı hazırlanması konusundaki görüşmelerinin ise devam ettiğini belirtti.

 

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi ise yaptığı açıklamada, ''Suriye hükümeti, Annan misyonunun başarılı olması için güvence vermektedir'' dedi.

 

Kofi Annan'ın, Suriye hükümetinin kendisiyle işbirliği yaptığını bildirdiğini de savunan Caferi, ''Şam Pazar günü BM teknik müzakere heyetini beklemektedir'' dedi.

 

Annan'ın BMGK'ya brifing vermesinin ardından Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, bunu doğruladığı, teknik bir heyetin Pazar günü Şam'da Suriye hükümeti yetkilileriyle görüşme yapacağını söylediği bildirildi.

 

Annan'ın görüşmeler olumluya giderse Şam'a yeniden gitmeye hazır olduğunu ifade ettiği de kaydedildi.

 

Cenevre'de açıklama yapan Annan'ın Suriye'deki durumun büyümesi halinde tüm bölgeyi etkileyebileceğini, bu kapsamda Libya'daki krizden daha büyük ve karmaşık etkilerinin olabileceğini söylediği bildirildi.

 

Bu arada, resmi Sana ajansının bildirdiğine göre, Suriye makamları, uluslararası özel temsilci Kofi Annan'ın, ülkedeki şiddetin durdurulmasını sağlayacak bir gözlem mekanizması oluşturulması amacıyla Şam'a bir heyet gönderilmesi önerisini memnuniyetle karşıladılar.

 

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise Güvenlik Konseyi'ne Şam yönetiminin Annan ile işbirliği yapacağını, ancak operasyonların devam edeceğini söyledi.

 

ATALAY: DIŞ MÜDAHALEYİ ARZU ETMEYİZ

Başbakan Yardımcısı Atalay, Arap Türk Sosyal Bilimler Kongresi için geldiği Mısır'ın başkenti Kahire'de gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

 

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği tarafından onuruna verilen resepsiyona katılan Atalay, Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısının 16 bine ulaştığını kaydetti.

 

Suriye'de bir iç savaşı, bölünmeyi ve bu ülkeye yönelik dış müdahaleyi arzu etmediklerini iddia eden Atalay, bölge sorunlarının, bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi.

 

Atalay, İran'ın Suriye konusunda siyasi tutumunu değiştirmediğini hatırlatarak, Türkiye'nin İran ile görüştüğünü, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran'ı bu konuda ziyaret ettiğini ve ikna etmeye çalıştığının, fakat İran'ın Suriye konusunda aynı politikaya devam ettiğinin altını çizdi. Atalay, Türkiye'nin İran ile Suriye konusunda anlaşamadığını belirtti.