Hatay'ın Samandağ ilçesinin Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, depremzedelere gönderilen yardımların dağıtımında belediyelerle kasten görev paylaşımı yapılmadığını söyledi.

Eryılmaz, "İşi öyle bir çıkmaza sürüklediler ki, sırf belediye görünmesin diye. Belediye bu işin içinde olsun, ne olacak? Vereceğin çadırın üzerinde koca bir AFAD yazısı var" dedi.

Eryılmaz, dün gece Hatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen iki depremin ardından televizyon kanallarına bağlanarak, ilçesinde 15 gündür yeterli çadır bulunmadığını söylemişti.

Bu sabah da Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına katılan Samandağ Belediye Başkanı, "Ben hep sustum. Dedim olsun, tamam bir şey söylemeyeyim dedim. Ama artık bu kadar da olmaz. Yeter, yeter yani" diyerek, ilçede belediye personelinin yardım dağıtımına katılmasına izin verilmediği için organizasyonsuzluğun sürdüğünü anlattı:

BELEDİYE ÇALIŞANLARI KAPALI SPOR SALONUNDAN ÇIKARILDI'

"Belediyelerimizden, Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerinden gelen yardımların tamamını İlçe Jandarma'ya yönlendirdim. Kapalı spor salonuna indirdim. OHAL ilan edildi. Kapalı spor salonundaki bizim personelimize AFAD yetkilileri dediler ki, belediye personeli buradan ayrılsın. Kültür merkezinde yine aynı şekilde gelen eşyaları depoluyoruz. Oradaki elemanlarımıza da, 'Belediye çalışanlarının burada işi yok, buradan ayrılsın' dediler.

'BU ACI GÜNDE BELEDİYE ÇALIŞANLARINA DÜŞMANCA BAKIYORLAR'

Bu felaket gününde, bu acı günde belediye çalışanlarına düşmanca bakan... Ve ben hep sustum. Dedim olsun, tamam bir şey söylemeyeyim dedim. Ama artık bu kadar da olmaz. Yeter, yeter yani. Bu kadar belediye çalışanlarını, belediyeyi bu kadar tepeden gören, bunu refüze etmeye çalışan, kamu nezdinde itibarsızlaştırmaya çalışan bir anlayışa daha fazla sessiz kalmamı kimse beklemesin.

'EKİBİM VAR, DAĞITAMIYORUM'

Benim ekibim var, arabam var, vatandaş da nerede belediye diyor. Bana dağıtmak için çadır, gıda vermezsen nasıl dağıtacağım?

'MUHTARLARLA KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYORUZ'

Belediyelerden gelen gıda yardımlarını depoladım, elemanlarım çıkarıldı. Biz dağıtacağız, muhtarlarla dağıtacağız diyorlar. Biz açıklama yapınca muhtarlar da bize diyor ki, niye bizi hedef gösteriyorsunuz? E devlet yetkilileri biz bunu muhtarlarla dağıtacağız diyor. Vatandaş benden çadır bekliyor. Ne söylememi istiyorsunuz? Muhtarlara gidin adınızı yazdırın diyorum, bu sefer muhtarlarla kavga ediyoruz.

'ÖZEL EKİPLER, MADENCİLER OLMASAYDI SAĞ ÇIKANLARI YARISI KURTARILAMAYACAKTI'

İşi öyle bir çıkmaza sürüklediler ki, sırf belediye görünmesin diye. Belediye bu işin içinde olsun, ne olacak? Vereceğin çadırın üzerinde koca bir AFAD yazısı var. AFAD bağırıyor çağırıyor şunu yaptık, bunu yaptık diye. AFAD'ın ismi var kendisi yok. Üçüncü günde geldiler Samandağ'a. Kusura bakmasınlar. İki tane ekiple geldi, yanlarında doğru dürüst arama kurtarma anlamında arkadaşları da yoktu. Bakmayın özel ekipler, madenciler, belediyelerin kurtarma ekipleri gelmeseydi, şu sağ çıkanların yarısı çıkmayacaktı."

'ÇADIRLAR ÇOK YETERSİZ, HERKES SOKAKTA'

Samandağ'da 15 bin çadıra ihtiyaç duyulduğunu ancak şu an altı-yedi noktadaki çadır kentlerde en fazla 2 bin çadır bulunduğunu söyleyen Eryılmaz, "Çadır yok mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çok yetersiz. Bu kadar şiddetli depremin olduğu, 130 bin nüfuslu bir ilçenin tamamının sokakta olduğu, binlerce apartmanın yıkıldığı, binlerce apartmanın ağır hasarlı olduğu, insanların tamamının sokakta olduğu bir ilçede gönderilen çadırlar çok çok yetersiz.

Zaten evi zarar görmeyen de kalmadı maalesef, özellikle dünkü depremde birlikte. Hasarlı olmayan binalar da hasarlı bir noktaya geldi. Az hasarlılar ağır hasarlı oldu. Ağır hasarlı olanlar da yıkıldı. Dünkü depremler de baya bir zarar verdi."

'KONTEYNER GÖRMEDİM'

İnsanların haklı olarak kaygılı olduğunu ve eve girmediğini belirten Eryılmaz, "Kışın ortasındayız, dolayısıyla bu insanlar başını sokacağı bir alan istiyor, o da çadır. Konteyner gönderme şansları yok. Bugüne kadar bir konteyner geldiğini görmedim Samandağ'a. Konteynerden bahsediyorlar ama nereye koymuşlarsa artık onu ben bilemiyorum" tepkisini gösterdi.

'İNSANLAR EVİNİN BAHÇESİNE İSTİYOR, ÇADIR KENT DİYORLAR'

Eryılmaz, şöyle devam etti:

"Altı yedi noktada çadır kent kuruldu, onlar da toplasan 2 bin çadırı geçmiyor. Bireysel anlamda dağıtın dedik İnsanların evi, serası, hayvanları var. bunları bırakmak istemiyorlar evinde eşyaları var. evinin yanından ayrılmak istemiyor. çoğunun bahçesi var, bahçesine kursun evin önünde hayvanına baksın. İlk günden beri bunları ısrarla bu anlamdaki önerilerimiz, taleplerimiz gözardı edildi. Devletin klasik politikası, depremden sonra çadır kent kurma yolundaki ısrarcı tavrı bu anlamdaki sorunun çözümüne hiçbir şekilde katkı sunmadı.

Şimdi baktılar olmuyor, bireysel çadır dağıtılmaya başlandı. İşin kötü tarafı şu: Belediyeler ısrarla bu sürecin içine hiçbir şekilde dahil edilmek istenmiyor. Bilinçli bir şekilde biz refüze ediliyoruz. Gerek gıda dağıtımında, gerek devletin gönderdiği çadırlarda, belediye hiçbir şekilde yer alsın istemiyorlar. Sanki biz bunun üzerinden siyasi rant sağlayacağız kaygısıyla hareket ediliyor. Ama AK Parti ilçe yöneticilerinin verdiği isimlere çadırlar gönderiliyor. Belediye başkanı cenazeye bir tane çadır gönderemiyor ve biz vatandaşla tartışıyoruz.

'BELEDİYE ADINA DAĞITIYORUM DEMİYORUM Kİ'

Yetkililere de söyledim. Sizin belediyeleri bu kadar... Bizim aracımız var, ekipmanımız var. Hani ben belediye adına dağıtıyorum demiyorum. Devlet gönderdi, AFAD gönderdi. Zaten çadırın üzerinde AFAD yazıyor. Belediyeleri bu kadar refüze etmenin, karşı durmanın anlamı ne? Onu anlamakta zorluk çekiyorum."

'16 GÜNDÜR HİÇBİR DEVLET GÖREVLİSİ TELEFON AÇMADI'

Eryılmaz, dün akşam çadır çağrısı yapmasından sonra kendisini Kızılay, AFAD, İçişleri veya Cumhurbaşkanlığı'nda herhangi bir yetkilinin arayıp aramadığı sorusuna yanıtında ise şu ifadeleri kullandı:

"Bu felaketi 16 gündür yaşıyorum. Bana hiçbir devlet yetkilisi geçmiş olsun telefonu açmadı. 'Geçmiş olsun başkan, bir ihtiyacın var mı?' demedi. Bunu ilk defa burada söylüyorum. Dün en azından 10 tane kanala bağlandıktan sonra AFAD'dan bir yetkili beni aradı, dedi ki 'Yarın Samandağ'a biraz çadır göndereceğiz.' Az önce kaymakam beyle görüştüm, 700 tane çadırın geleceğini söyledi.

Ben bir-iki yere çadır istedim. Dedi ki sizin kanalınızla dağıtmayacağız biz dağıtacağız, Varsa böyle çok ihtiyacı olan 3-4 kişinin ismini, bize gönderin dediler. Biz de bu pozisyondayız."

'VATANDAŞLARIN HEDEF TAHTASINDA BELEDİYE VAR'

"Çadır dağıtımına müdahale etmemizi istemiyorlar" diyen Eryılmaz, "Ama vatandaşlar hep belediyeyi hedef tahtasına oturtuyor. Belediye niye çadır dağıtmıyor, diyorlar. Bizim çadırımız yok ki. Nereden çadır getirebilirim ben_ Çadırım olmadıktan sonra nasıl dağıtabilirim?" tepkisini gösterdi.