Suriye hükümeti, 7 yıldır süren kriz nedeniyle ülkeden kaçan milyonlarca vatandaşın iadesi için bir koordinasyon komitesi kuracağını duyurdu.

Suriye resmi haber ajansının (SANA) haberine göre, Suriye hükümeti kabinesi, yaşadıkları köy ve kentlerden göç etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyelinin evlerine geri dönüşü için bir koordinasyon komitesi kurulmasını kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Suriye krizi 5 milyondan fazla Suriyelinin ülkeden göç etmesine yol açtı. Bunların yarsısından fazlası Türkiye'ye, geri kalanların büyük kısmı da Lübnan ve Ürdün'e göç etti.

SANA'nın haberine göre bu komite  'yerinden edilen herkesin statüsünün belirlenmesi için gerekli önlemleri alacak ve farklı bölgelerde güvenlik ve temel hizmetleri sağlayarak bu kişilerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü garanti altına alacak'.

Haberde ayrıca komitenin 'bu kişilerin 2011'de başlayan savaş öncesinde yaptıkları işlere geri dönmesi ve normal bir hayat sürdürmelerinin sağlanması için gerekli adımları atabileceği' de belirtildi.

Rusya geçen ay Suriyeli göçmenlerin ülkelerine koordinasyonlu geri dönüşü konusundaki planını ABD'ye sunmuştu. Öneride ABD'li ve Rus yetkililerin katılımıyla Lübnan ve Ürdün'de çalışma gruplarının kurulması da yer alıyordu.

Temmuzda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev,  Şam, Amman ve Beyrut'u ziyaret etmişti.

Suriye Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Şam'daki görüşme sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Lavrentyev'e "Suriye tüm evlatlarının geri dönüşü konusunda kararlı" demişti.

Kaynak: Sputnik