(BBC) Suriye Birleşmiş Milletler’in Perşembe günü Tremse Köyü’ne gerçekleştirilen saldırıda ağır silahlar kullandığı iddialarına itiraz etti.

 

Şam, BM ve Arap Birliği elçisi Kofi Annan’ı “acele” yorum yapmakla suçlayarak, operasyonda sadece zırhlı askeri nakil araçları ve hafif silahların kullanıldığını belirtti.

 

Açıklamada olayın katliam değil, silahlı çatışma olduğunu ve sadece 37 kişinin hayatını kaybettiğinin kaydedildiği ifade edildi.

 

Suriyeli isyancılar Perşembe günü, Suriye'nin Hama kenti yakınlarında bir köyde bugüne kadarki en büyük katliamın meydana geldiğini; Tremse köyünde 200'ü aşkın sivilin Suriye ordusu ve onlara destek veren milis kuvvetler tarafından katledildiğini iddia etmişti.

 

BM gözlem ekibi incelemelere devam etmek üzere Tremse Köyü’ne geri döndü.

 

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihat Makdissi Şam’daki bir basın toplantısında operasyonda saldırı helikopterlerinin, uçakların ya da zırhlı tankların kullanılmadığını, sadece askeri nakil araçlarının ve roket güdümlü el bombaları da dâhil olmak üzere hafif silahların kullanıldığını söyledi.

 

Makdissi Annan’ın Suriye Dışişleri Bakanlığına ağır silah kullanıldığına dair hiçbir bulgu barındırmayan “aceleye gelmiş” bir mektup yolladığını ifade etti.

 

Bakan, “silahlı teröristlerin” barındığı beş binanın hedef alındığını ve ordunun hedef aldığı bölgenin tank kullanılamayacak kadar küçük bir bölge olduğunu ekledi.

 

Makdissi “Bir katliam değil, düzenli ordu tarafından politik çözüm istemeyen ağır silahlı gruplara verilmiş bir cevaptı” şeklinde konuştu.

 

BM gözlemci grubunun ilk bulgularının da Suriye hükümetinin silahlı isyancıların hedef alındığı açıklamalarını desteklediğini aktardı.

 

Ancak gözlemciler, Suriyeli yetkililerin Annan’a verdikleri taahhütlerin aksine, ağır silahlar kullanıldığını doğruladı.

 

Makdissi, ağır silahlar kullanıldıysa bunun isyancılar tarafından olduğunu söyledi.