PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Rusya ile Türkiye arasındaki uçak krizini değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’nin IŞİD ile petrol ticareti yaptığı yönündeki açıklamasına ilişkin Müslim, “Putin de kendi kaynaklarına göre söylüyor. Daha önce petrol olayı gündem olmuştu. Basında da yer almıştı. ABD’de IŞİD’in petrol tanklarını vurduğunu açıkladı”  diye konuştu.

 TÜRKİYE SURİYE MASASINI DEVİRDİ

Bahar Kılıçgedik'in Haberdar'da yayımlanan haberine göre Putin’in, uçaklarının planlı düşürüldüğü yönündeki açıklamasını değerlendiren Müslim, “O bir masa devirmesi gibi bir şey. Türkiye’nin planı Suriye’de istediği gibi gitmedi. Suriye ile ilgili siyasi çözüme Avrupa da yanaşmıştı. Avrupa’nın bu rejimle bir uzlaşmaya varması, Esad’ın ne kadar kalacağı tartışılmaya başlandı. ABD’nin de buna yönelmesi gibi şeyler, Türkiye hatta Erdoğan’ın, AKP’nin hesabına ters düştü. Bu uçak vurması da bir nevi masayı devirmesi gibi bir şey oldu” dedi.

 “IŞİD’E KARŞI KOORDİNELİ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Paris saldırılarından sonra Fransa’nın ve İngiltere’nin IŞİD ile mücadelede Kürtlere destek verilmesi yönündeki açıklamalarına Müslim, olumlu cevap verdi. Kürtlerin 3 yıldır IŞİD ve cihatçı gruplara karşı savaştığını söyleyen Müslim şunları söyledi:

“Şu ana kadar Rusya ve diğer ülkelerle uçak krizinden sonra bir temasımız olmadı. Ancak olursa görüşebiliriz. Kendi topraklarımızda IŞİD’e karşı savaşıyoruz. Kim bunlara karşı çıkarsa seviniriz. Bunlarla koordineli çalışmaya da hazırız. İngiliz, Rus, Fransız, Ruslar olsun, uluslararası koalisyonla YPG’nin yaptığı gibi bu genişletilebilir. Daha başka güçlerde bu koalisyona katılabilir.  Kürtlere destek gelip gelmeyeceğini şuanda bilmiyoruz. Bunlar şuanda söyleniyor” .

 HEDEFİMİZ DEMOKRATİK SURİYE’Yİ KURMA

Kürtlerin Suriye’de nasıl bir yapı kurmak istediğini de anlatan Müslim, “Kürtlerin Demokratik Suriye’yi kurma hedefi var. Yani merkeziyetçi olmayan federe bir yapı. Hedefimiz temelinde mücadele ediyoruz. İster Selefi gruplar olsun, ister rejim olsun bu temelde savaşırız. Hedef ve stratejilerimiz değişmez” diye konuştu.

“BAYIRBUCAK BAHANE”

 Türkiye’nin Bayırbucak Türkmenleri’ne yönelik hassasiyetinin bahane olduğunu söyleyen Müslim şöyle dedi:

“Türkmenler orada en az bulunan Suriye halklarındandır. Orada Kürtler var, Araplar var. Daha önce Keseb bölgesinde Ermeniler yerleşmişti. Burası vadi ve bir sürü köy var. Bir iki sene öncesine kadar, oralar Selefiler eliyle yok edildi. DAİŞ’tir, Nusra’dır, katliam yapıp yerlerinden etti. O zaman Türkiye niye ses çıkarmıyordu. Bunları hep destekliyordu. Kendisi o grupları buraya yerleştirdi. Şimdi de birileri buna yönelince zoruna gidiyor. Bunları savunmaya çalışıyor. Burada çoğu Çeçenistan, Türkmenistan’dan Uygur Türklerinden oluşan toplam 5 bin kişiden bahsediliyor. Bu dağlara yerleştirilen Selefilerden bahsediliyor. Bayırbucak meslesi ondan çıkıyor” .

“KİM BİZE YÖNELİRSE, ONA KARŞI KENDİMİZİ SAVUNURUZ”

Rusya’nın Türkiye’ye herhangi bir müdahalesinde tavrınız ne yönde olur?” sorusuna Müslim, Bizim Türkiye halkına karşı tavrımız değişmiyor. Biz kardeşiz, sınırların güvenli olmasını isteriz. Öncelikle biz kendi varlığımızı savunuyoruz. Artık kim bize yönelirse, ona karşı muhakkak kendimizi savunuruz ama kalkıp da Rusya’nın hatırı için Türkiye’ye bir düşmanlık yapamayız. Ne Amerika’nın ne Rusya’nın isteğine karşı Türkiye’ye karşı bir düşmanlık beslememiz imkansızdır. Bunu yapmayız. Türkiye’de Şırnak’ta bizim köylerimiz de var.  Hepsi Kürt’tür. Kürt, Türk akrabayız. Her zaman Türkiye ile iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz” diye cevap verdi.

 AZEZ’DE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Azez’de, Selefi ve Cihatçılara  karşı savaşan Jeyşül Shuvar adlı oluşumun Demokratik Suriye güçlerinin bir parçası olduğunu anlatan Müslim, “Jeyşül Shuvar yerel bir güçtür. Bugün de bir çatışma oldu. Çatışmalar genişleyebilir. Bunun içinde YPG yoktur ama ihtiyaç olursa, genişlerse katılabilirler” diye bilgi verdi.