Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattığı askeri harekât sonrası, Rusya garantörlüğünde Şam rejimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında yapılan askeri anlaşmayı hatırlatan Salih Müslim, “Rusya garantörlüğünde siyasi süreç başlayabilir. Suriye’de Kürt meselesi bir demokrasi meselesidir. Demokratik özerklik olursa Küt sorunu çözülmüş olacak. Ayrı bir devlet hedefimiz yok. Eğer Suriye demokratikleşirse, Kürt sorunu da çözülmüş olur. Bizim önerilerimiz Suriye’nin ilacıdır” dedi. 

PYD Sözcüsü Salih Müslim, “Kürtlerin birlik ve çözüm arayışı” konusu çerçevesinde ahvalnews'ten Burhan Ekinci'nin sorularını yanıtladı.

Söyleşinin bir kısmı şöyle:

Siz mevcut tabloya baktığınızda Kürtlerin birlik çalışmalarını nasıl yorumluyorsunuz, nedir durum?

Kürt birliği eskiden beri istenilen bir şey. Birçok güç, bir Kürt nerede varsa bunu istiyor. Bunun yolu, yordamı, örgütlenmesi nasıl olacak diye çok çalışmalar yapıldı. Kürtlerin düşmanları da bunun karşısında durmuyor. Çeşitli yollardan ‘ne kadar dağıtırsak, birbirlerine karşı ne kadar kullanırsak o kadar iyidir’ diye oyunları oluyor. Kürt birliğini isteyen zaten yurtseverler, Kürtler için bir şey elde etmek istiyor ama karşı tarafta düşman var. Düşman da bu dağınıklıktan, parçalanmışlıktan çok faydalanıyor. Güçleri birbirine karşı kullanıyor. Kürtler arasında dağınıklık yaratmak için bazı örgütleri bile kuruyorlar. Öyle oyunlar geliştiriliyor ki, sadece bir parça, bir parti ve bir kişiyle değil, tüm Kürtlerin kökünü kazımak istiyorlar, Kürtleri her yerde yok etmek istiyorlar, bu çökertme planı gibi planlar yapılıyor. Tüm Kürtleri hedef alıyor ve yok olması gerektiğini savunuyorlar. Kendi varlığını, Kürtlerin yokluğunda buluyorlar. Buna karşı Kürtlerin muhakkak en azından stratejik olarak bir hedefleri olmalı. 

Şam ile bir diyalog var mı, nedir durum?

Şam’ın Baas zihniyeti, mantalitesi değişmemiş. Bizim geçen yıl çabalarımız oldu. Alt düzeyde kişisel görüşmeler kesilmedi, hiçbir zaman. Bazı görüşmeler oluyor ama müzakere değil. Kabullenmiyorlar. Baas zihniyetinden vazgeçerlerse, sanki Baas partisi yıkılacakmış gibi düşünüyorlar. Partiler, heyetler geliyor. Konuştuk, tartıştık. Bazı konularda güveni sağlamak gerekiyor. 

Neler konuşuldu, siz ne talep ediyorsunuz, onlar ne talep ediyor?

Talep değil. 2011 öncesine dönmek istiyorlar. Daha doğrusu bizim teslim olmamızı istiyorlar. 

Özerk Yönetim’in lağvedilmesini mi istiyorlar?

Her şeyi istiyorlar. Belediye meclisleri gibi 107 numaralı kanunları var. ‘Bunun çerçevesinde anlaşabiliriz’ diyorlar. Bu kanun zaten uygulanmadı, bu imkânsız. Burada, bir durum yaşanıyorsa, bu durum daha önceki uygulamaların 2011 önceki durumun sonucudur. O duruma tekrardan düşmemek için kanunları değiştirmek yeni bir şey getirmek gerekiyor. Anayasa, zihniyet bakımından yeni şeyler olacak ki, Suriye tekrar aynı bataklığa girmesin. Bütün Suriye'nin halkı, özgürlük, demokrasi istiyor. Baas zihniyetinin değişmesi gerekiyor. Onlar hala Suriye’nin birliğini böleceğimizi düşünüyorlar. Böyle bir şey yok. Askeri anlaşma oldu. Sınır güvenliğini sağlamak için SDG ile Şam askeri yetkilileri arasında bir anlaşma oldu. Rusya garantörlüğü altındadır. Rusya garantörlüğünde siyasi süreç başlayabilir ama henüz başlamış değil. 

Siyasi süreçle ilgili kırmızıçizginiz var mı? 

Yok. Önkoşul koymuyoruz. Şartsız oturup bunu konuşabiliriz. Biz kendi ilkelerimizi biliyoruz. Biz hedeflerimizden eminiz. Biz Suriye’yi parçalamak istemedik, hiçbir zaman böyle bir amacımız olmadı. Hiçbir Kürt partisi de bunu demedi. Bunları açıkça onlara anlattık. Sanırım onlar da rejime anlatmıştır. 

Sizce ikna oldular mı? 

Gelenler ikna oldular. Bakalım rejim veyahut yetkililer olur mu, olmaz mı? 

Şam rejiminden bu konuda size gelen resmi görüş var mı?

Yok. Böyle bir şey gelmedi şimdiye kadar. Ama son söz sanırım Ruslarda. Rusların da görüşleri, etkisi ne olacak bilmiyoruz. Umarım bir şeyler olur. Gerçekten de biz hem Suriye'nin korunması, hem de demokratikleşmesi için çaba sarf ediyoruz. Suriye’de Kürt meselesi bir demokrasi meselesidir. Demokratik özerklik olursa Küt sorunu çözülmüş olacak. Ayrı bir devlet hedefimiz yok. Eğer Suriye demokratikleşirse, Kürt sorunu da çözülmüş olur. Bizim önerilerimiz Suriye’nin ilacıdır. 

Türkiye ile arabulucular üzerinden bir görüşme var mı?

Hayır efendim. O zaman Amerikalılar yapıyordu. James Jeffrey (ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi) Ankara’ya gidiyordu, onlarla görüşüyordu, ya kendisi ya da başka yollarla bu tarafa iletiyordu. En fazla muhatap da Suriye Demokratik Güçleri ile Demokratik Özerk Yönetim oluyordu. Şimdi dolaylı yollardan bile bir ilişki görüşme olmuyor. Bizim bildiğimiz kadarıyla yok veyahut bize yansıyan bir şey yok.