MAXİME DEMİRALP - AMSTERDAM / ANF

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, İran Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine Tahran’a ziyarette bulundu. Üst düzey görüşmelerde bulunan Müslim, İran ile diyalogun süreceğini söylerken, önümüzdeki hafta yeniden Türkiye’de olacağını açıkladı.

Suriye’deki çatışmalar iki yılı aşkın bir süredir devam ederken, kendi bölgelerinin denetimini ele geçirerek demokratik bir model oluşturmaya çalışan Kürtler, bölge ülkeleri ile uluslararası güçlerin de giderek daha fazla ilgisini çekiyor. Ama aynı zamanda şiddetli bir saldırı kampanyası ile karşı karşıya bulunuyorlar. Özellikle 16 Temmuz’dan bu yana dış destekli El Kaide bağlantılı gruplar Batı Kürdistan’a yönelik yoğun bir saldırı içerisindeler. Bu saldırılar, Batı Kürdistan halkının 19 Temmuz 2012’de kentlerin denetimlerini ele geçirerek başlattıkları devrimin birinci yıldönümüne ve Kürtlerin geçici bir sivil yönetim oluşturmak için çalışmalara start verdiği bir döneme denk geldi.

Ağır ve sofistike silahlarla donatılan El Kaideli gruplar YPG güçleri karşısında ağır kayıplar vererek birçok bölgeden kovulurken, bölge ülkeleri de Batı Kürdistan’ın en büyük partisi PYD ile ilk kez resmi temaslar gerçekleştirdiler.

Türkiye’nin ilk kez resmi olarak üst düzeyde 25 Temmuz günü İstanbul’da kabul ettiği PYD eşbaşkanı Salih Müslim, bu hafta başında da Tahran’da kabul edildi. İran Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine Tahran’a giden Müslim, üst düzey görüşmelerde bulundu.

İRAN VE KÜRTLERİ YAKINLAŞTIRAN İKİ NEDEN

ANF’ye konuşan Salih Müslim, neden böyle bir görüşme gerçekleştiğini anlatırken, İran’ın Suriye meselesinde “büyük bir rolü” olduğuna vurgu yaptı. Bölge devletleri arasında Suriye rejimini destekleyen ülkenin İran olduğunu söyleyen Müslim, “İran Suriye’deki gelişmelerle başından beri ilgilidir. Meseleye çok ciddi bakıyor. Suriye’ye olan bu ilgisi bizi de ilgilendiriyor ve yakınlaştırıyor” dedi.

Görüşmenin gerçekleşmesinde rol oynayan ikinci etkenin ise selefilerin Kürtlere yönelik “kapsamlı saldırıları” olduğuna dikkat çeken PYD Eşbaşkanı, selefilerin dünyanın birçok yerinde gerçekleştirdiği saldırıları hatırlatarak, İran’ın bu açıdan da “önemli” olduğunun altını çizdi.

İRAN PYD İLE DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞINI SÖYLEDİ!

“Ortadoğu’da yükselen Kürt sorunu, herkesi ilgilendiriyor” diyen Müslim, “Bu bakımdan bizi davet ettiler. Dışişleri Bakanlığı ve üst düzey yetkililer bizi davet ettiler. Yüksek sorumluluktaki kişilerle görüştük” şeklinde konuştu. Görüşmede hem genel olarak Suriye’deki durum ve selefilerin bu ülkedeki varlığını konuştuklarını ifade eden Müslim, “Suriye’de Kürtler olarak ne istediğimizi anlattık. Kendi görüşlerimizi belirttik. Onlar da kendi görüşlerini ifade ettiler. Diyaloğun sürmesinden yana görüş ortaya çıktı. Bizimle dayanışma içinde olacaklarını söylediler” diye vurguladı.

Bu görüşmenin aslında “bir tanışma” toplantısı olduğunu sözlerine ekleyen PYD Eşbaşkanı, selefilere karşı duruşları konusunda da İran’ın kendilerine hak verdiğini söyledi. Kürtlerin taleplerini de İran’ın “çok normal” bulduğunu belirten Müslim, şöyle devam etti: “Şimdiki veya gelecekteki rejim ne olursa olsun, taleplerimiz konusunda haklı olduğumuzu söylediler. Suriye’nin parçalanmasından yana değiller ama biz de parçalanmasını istemiyoruz zaten.”

İran ile görüşmelerin süreceğini kaydeden Müslim, Türkiye ile de diyalogun sürdüğünü ifade ederken, Rusya ile ise kapıların zaten açık olduğunu dile getirdi. Müslim mümkün olursa Suudi Arabistan ve Katar ile de görüşmek istediklerinin altını çizerek, “Kapılarını çalabiliriz. Selefilere onlar destek veriyorlar. Fırsat bulursak onlara Kürtlerden ne istediklerini soracağız” dedi.

GELECEK HAFTA TÜRKİYE’DE

Müslim gelecek hafta Türkiye’ye gideceğini açıkladı. 25 Temmuz’daki ziyaret sırasında bir daha gelecekleri konusunda söz verdiklerini söyleyen Müslim, “O zaman söz vermiştik. Gel demişlerdi. Karşılıklı istek vardı” diye konuştu. Görüşmenin tarihi ve nerede olacağı konusunda net bir bilgi vermeyen Müslim, Ankara’da görüşmenin gerçekleşebileceğini ifade etti. Müslim, “Teklif Dışişleri Bakanlığı’ndan ama kiminle görüşeceğimiz belli değil” diye ekledi.

SEMALKA SINIR KAPISI KAPALI

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Güney ve Batı Kürdistan arasındaki Sêmalka sınır kapısının da halen kapalı olduğunu söyledi. Federal Kürdistan Bölge yetkilileri artan tepkiler üzerine kapının açık olduğunu öne sürmüşlerdi.

“Onlara söyleyeceklerimizi daha önce de söyledik” diyen Müslim, mevcut tartışmanın ise Federal Kürdistan Bölgesi içinde yapıldığını söyledi. Tepkiler karşısında kapının açık olduğu yönünde yetkililerin yaptığı açıklamayı hatırlatan Müslim, “Kapı kapalıdır. Henüz açılmadı. Ticarete kapalıdır. Oraya kurdukları köprüde bu bayramda kaç araba geçmiştir? Biz ilaç gibi yardımlar götürmek istesek bekletiyorlar” diye belirtti. İlaç götürmek için bile çok uğraştırıldıklarını kaydeden Müslim, “İnsanların gidiş gelişlerine izin verilmiyor. Yardımların geçişine izin verilmiyor. Bir hasta birkaç gün bekletiliyorsa, buna ‘kapı açık’ denilmez. Pratikte tel örgü çekmemişler ama kimseyi de bırakmıyor. Kapının halkımıza her şeye rağmen açık olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KATLİAMA SESSİZLİK KUŞKU UYANDIRIYOR

El Kaide bağlantılı grupların sivillere yönelik katliamları karşısında Federal Kürdistan Bölge hükümeti dahil bölgesel ve uluslar arası güçlerin sessizliğine tepki gösteren Müslim, “Bir tepki gelmemesi kuşkulandırıyor. Birbirleriyle anlaşmışlar mı gibi bir kuşku uyandırıyor” dedi.

31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde Halep’in Til Hasıl ve Til Aran beldelerinde El Kaide bağlantılı grupların sivil savunmasız Kürtlere yönelik saldırısı sonucu en az 70 sivil vahşi bir şekilde katledilmişti. Katliamı gerçekleştirenler yeni katliamlar ve hatta tecavüzler için fetvalar verdi, camilerden anonslar yaptı. Rusya hariç hiçbir ülke, ne Müslüman ülkeler ne de insan hakları toprakları olduğu iddiasındaki AB ülkeleri, bu katliamı kınamadı. (ANF)