PYD’nin eski eş başkanı, TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, Abdullah Öcalan’ın “Türkiye’nin hassasiyetleri” sözünü saygıyla karşıladıklarını söyledi ve “Hiçbir zaman tehdit olmadık. Umuyoruz ki Sayın Öcalan’ın bu talebine saygı gösterirler. O zaman biraz daha kolay anlaşabiliriz” dedi.

Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla 2 Mayıs’taki görşümesinden Suriye konusunda şu mesaj çıkmıştı: “İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kapsamında Suriye’deki sorunların çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır. Bu bağlamda Türkiye’nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır.”

‘DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ’

Mezopotamya Ajansı’nı konuşan Müslim, Öcalan’ın mesajını değerlendirdi. Müslim, Öcalan’ın mesajının kendilerinin doğru yolda olduğunu gösterdiğini söyledi. Suriye’nin bütünlüğünü anayasal bir temelde sağlayacak bir çözümden yana olduklarını vurgulayan Müslim, “Sayın Öcalan’ın söylemleri doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu, bize moral verdi” dedi.

Hiçbir zaman Türkiye için tehdit oluşturmadıklarını da ifade eden Müslim, şöyle konuştu: “Türkiye’nin topraklarına ya da iç işlerine karışmadık. Öcalan’ın ‘Türkiye’nin hassasiyetleri’ dediği şeyleri biz de saygıyla karşılıyoruz. Hiçbir zaman tehdit olmadık. O da bizim için bir duyarlılık noktasıydı. Ama gerçeklerde biraz farklı bir yön de var. Bizim bölgelere saldıran çetelerin geçişi hep Türkiye üzerinden oldu. Sistemimizi oluşturduktan beri her türlü tehdide maruz kaldık. Söylemleriyle buradaki sistemi terörize etmeye çalışıyorlar. Bütün bu yaklaşımlar öbür taraftan geliyor. Umuyoruz ki onlar da Sayın Öcalan’ın bu talebine saygı gösterirler. O zaman biraz daha kolay anlaşabiliriz. Hassasiyet denilen şey karşılıklı saygıdır.”

‘BİRBİRİMİZE YAKLAŞABİLİRİZ’

Türkiye ile bir araya gelebileceklerini, ancak bazı durumların netliğe kavuşması gerektiğine söyleyen Müslim, bunun Efrîn’in durumu ve kendilerine dönük tehditler olduğuna işaret etti. Müslim, şunları söyledi: “Efrîn işgal edilmiştir. Bunun üzerinden geçemeyiz. Bir taraftan hem terörize ediyor hem de işgal ediyor. Hem QSD hem de MSD’de bunu dile getirdi. Eğer gerçekten bir çözüm istiyorlarsa, Efrîn’den çekilmeleri gerekiyor. Çetelerin çekilip, Efrîn’in eski durumuna getirilmesi lazım. Tehditlerinden vazgeçmeliler. Kürt düşmanlığını bırakmalılar. Bu temelde birbirimize yaklaşabiliriz.”