ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından anlaşma sağladığını, ateşkes yapılacağını açıkladı.

Anlaşmaya dair maddeler de basına yansıdıktan sonra gözler Kuzey Suriye’deki Kürtlere çevrildi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Diplomasi Bürosu Sorumlusu Salih Müslim, ABD ve Türkiye’nin vardığı ateşkes anlaşmasına ilişkin El-Erebiye El-Hedes kanalına konuştu. Müslim, DSG (Demokratik Suriye Güçleri)’nin bölgelerini meşru savunma temelinde sonuna kadar koruduğunu, varılan anlaşmanın maddelerini henüz görmediklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Yönetimimiz ve askeri güçlerimiz var. Tutumumuz anlaşma maddelerini gördükten sonra belli olacaktır”.

TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Halil ise ABD’li ve Türk yetkililerin açıklamalarına rağmen işgalci Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıların devam ettiğini savundu. Halil, yapılan açıklamaya karşı kendilerinin tutumlarının ne olacağına ilişkin de, özerk yönetimin yapacağı durum değerlendirmesinden sonra karar verileceğini, dolayısıyla kendisinin şimdiden yorum yapmasının doğru olmayacağını söyledi.

‘ATEŞKES GİRE SPİ VE SEREKANİYE İÇİN GEÇERLİDİR’

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ise “Bu ateşkes savaşın yürüdüğü Girê Spi ve Serêkaniyê arasındaki alanlar için geçerlidir. Burada yüzlerce sivil katledildi, binlerce insan göç ettirildi. Biz de bu ateşkesi kabul ettik. Bu ateşkes sonuca ulaşsın diye biz de elimizden geleni yapacağız. Bu ateşkesin sorumlu ve uygulanmasından sorumlu olan taraf ABD’dir. Halkımızın yerlerine dönmesi sağlanmalıdır. Diğer bölgeler için bir görüşme olmadı. Güçlerimiz halen kendi yerlerindeler” dedi.