Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü adına üretim yapan İzmir'deki fabrikada, "içki ve sigarada kaçakçılık ve sahtecilikle mücadele" edilmesi amacıyla üretimine başlanan "yeni nesil bandroller" tanıtıldı. Yeni bandrollerde açık, yarı açık, gizli, dijital ve adli kontrol olmak üzere 5 katman yer alıyor.

Kemalpaşa ilçesindeki Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada tanıtılan yeni nesil bandrollerin, Türkiyeli mühendisler tarafından geliştirilen yazılımla üretildiği ve tüketicileri "sahte ürünlerden" koruduğu belirtildi.

Bu yıl eylül ayında devreye alınması planlanan mobil uygulama üzerinden tüketicilerin yeni nesil bandrolleri kolaylıkla sahtelerinden ayrıt edebileceği kaydedildi. Bandrollerin yırtıldığında yeniden kullanılamadığı ve kopyalanamaz özellikte olduğu da belirtildi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, Türkiye'de son 14 yıldır aynı bandroller kullanıldığını belirtip şöyle devam etti:

"Gelişen teknoloji ile yeni bir sisteme geçilmesi gerekliydi. Yapılan bu yeni düzenlemenin temel amacı, sigara ve alkollü içkilerde kayıp kaçak oranlarının azaltılarak vergi kayıplarının önüne geçilmesi, kaçakçılığın engellenmesi ve sahteciliğin ortadan kaldırılmasıdır."

Şahin, yıl sonu itibariyle hedef ürünlerin büyük çoğunluğunda yeni nesil bandrollerin yer almasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

5 KATMANLI GÜVENLİK

Bandrollerde 5 farklı katmanda güvenlik özellikleri yer alıyor. Bu katmanlar açık, yarı açık, gizli, dijital ve adli kontrol katmanlarından oluşuyor. Her katmanda, birden fazla çok farklı güvenlik özellikleri yer alıyor. Bunların sadece bir bölümü tüketici tarafından kullanılırken diğerleri kamu denetçileri tarafından kullanılan özel cihazlarla kontrol edilebiliyor.