Sahilde bira içen üç arkadaşa jandarma 124’er lira para cezası kesti. Gerekçe olarak, Kabahatler Kanunu’nun ‘sarhoşluk’la ilgili maddesi gösterildi.

Güney Gazetesi'nden Abidin Yağmur'un haberine göre Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Arpaçbahşiş Mahallesi’de yaşayan Halil İbrahim Öksüz ve 2 arkadaşı Öksüz’ün evinin bulunduğu sitenin aşağısında bulunan deniz kıyısında bira içti.

O sırada sahilde kimlik kontrolü yapan Erdemli Jandarma Komutanlığı’na bağlı bir ekip, 3 gencin kimliklerini kontrol ettikten sonra, bira içtikleri için ceza kesmek durumunda olduğunu bildirdi.

Gençlerin, “Biz sürekli burada otururuz, ilk kez böyle bir şey görüyoruz” demesi üzerine jandarma, valilik genelgesi uyarınca, açık alanda içki içenlere para cezası kesmek durumunda olduklarını ileri sürdü ve 3 genç hakkında ayrı ayrı tutanak düzenleyerek 124’er lira para cezası kesti.

Jandarma ekibinin düzenlediği tutanakta, cezaya gerekçe olarak, Kabahatler Kanunu’nun 35. Maddesi gösterildi.  Jandarmanın gönderme yaptığı Kabahatler Kanunu’nun 35. Maddesinde “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından idarî para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur” hükmü yer alıyor.

Hakkında para cezası uygulanan Halil İbrahim Öksüz ise, Kabahatler Kanunu’nda tanımlanan bu fiili sergilemediklerini iddia etti.

Öksüz,  “Sahile araçla gitmedik, yaya olarak gittik. Biralardan birkaç yudum almıştık. Alkolmetre ölçümü yapılmadan, kimseye bir zararımız yokken, bir taşkınlık yapmamışken neden sarhoşluk maddesine göre ceza aldık, anlam veremedik. Bize ceza verilen madde açık. Başkalarını rahatsız etmek, taşkınlık çıkarmak durumunda kişilere sarhoşluktan dolayı ceza kesilebilir. Bizim öyle bir durumumuz yok. İşinde gücünde, düzenli bir yaşamı olan insanlarız. O anda sarhoş değiliz, taşkınlık yapmıyoruz, kimseyi rahatsız etmiyoruz, kimseyi tehlikeye atmıyoruz, bir bankta oturuyoruz. Bu nedenle ceza almamıza şaşırdık” dedi.