Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önü alınamıyor.

Koronavirüs salgınının etkisiyle sağlıkçıların yükünün katlandığı bu dönemde, çalışanlar bir yandan da şiddetle baş etmeye uğraşıyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) tarafından hazırlanan rapora göre ocak ayında 68 saldırganın neden olduğu 30 şiddet olayında, 57 sağlık çalışanı mağduriyet yaşadı.

Bu kişilerin 17'si hemşireler, 16'sı doktorlar, 12'si acil sağlık hizmetleri çalışanı, 2'si güvenlik ve 10'u ise diğer sağlık görevlilerinden oluştu.

30 şiddet olayının 5'ini hastalar gerçekleştirirken, 19'una hasta yakınları, 1'ine yönetici, 5'ine ise diğer kişiler sebebiyet verdi.

Ocak ayındaki şiddet vakalarının 25'i hem fiili hem sözlü, 5'i ise sözlü (hakaret, tehdit vs.) olarak gerçekleşti.

Şiddet olaylarının yaşandığı yerlerde hastaneler başı çekti. Şiddet olaylarının 20'si hastanelerde gerçekleşirken, 5 olay aile sağlığı merkezlerinde, 5 olay ise saha çalışmaları esnasında meydana geldi.

25 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Ocak ayında şiddet olaylarına sebep olan 68 saldırganın 25'i hakkında işlem yapılmaması dikkati çekti. 

Gözaltına alınan 11 saldırgan serbest bırakılırken, 14 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı.

Kamu görevlisi 1 saldırgan açığa alınırken, 17 saldırgan tutuklandı.

Raporda, saldırganların serbest bırakıldığı bazı mahkeme kararlarının tepkilere neden olduğu, sağlık çalışanları arasındaki can güvenliği endişesini artırdığı ve adalete güvenin sarsıldığı görüşü de yer buldu.

Sağlıkta şiddet raporuna göre Pendik Devlet Hastanesi'nde doktora saldırdığı gerekçesiyle tutuklanan sanık hakkında hazırlanan iddianamede, 6 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Mahkeme, sanığı "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı kasten basit yaralama" suçundan dolayı takdiri indirim uygulamadan 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ancak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına" karar veren mahkeme, sanığın tahliyesine hükmetti.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hasta tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayati tehlike geçiren Op. Dr. Ertan İskender'in yaralanması olayında mahkeme, sanığa 16 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Samsun'da da hastanede sağlık çalışanına saldırarak gözünden yaralayan şahsı yargılandığı mahkemece 1 yıl 10 ay hapis ve ayrıca 6 bin 360 lira da adli para cezasına çarptırıldı.

ŞİDDETE UĞRAYAN DOKTORLARDAN İSTİFA KARARI

"Bu kararlar 'bir nebze de olsa vicdanları rahatlattı' denilen raporda, "Endişe ve korkuların ortadan kalkmadı. Bu duruma örnek olarak da hayatı tehlikeye giren ve sağ elinden ameliyat olmak zorunda kalan Op. Dr. Ertan İskender, 'olayın psikolojik etkilerden dolayı çalışmakta ve hastaların tedavilerini uygulamakta zorlandığı' gerekçesiyle görevinden istifa etti. Bu tur uygulamalar ve alınan kararlar vicdanları yaraladı" ifadeleri yer aldı.

Geçici tepkilerle günün kurtarıldığını ve verilen cezaların caydırıcılığının olmadığını savunan sağlık çalışanlarının beklentisi, ivedilikle bu konuda etkin bir yasanın çıkarılması.

ÖNLEMLERİN İVEDİLİKLE HAYATA GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUZ

Sağlık- Sen Genel Başkanı Semih Durmuş'un talebi de bu yönde. Her geçen gün sağlıkta şiddetin dozunun arttığı uyarısında bulunarak 'Sağlıkta Şiddete Karşı Acil Eylem Planı'nın ivedilikle hayata geçirilmesini talep eden Durmuş, Sağlık ve Adalet bakanlıkları başta olmak üzere tüm paydaşlara "somut adım" çağrısı yaptı.

Artan istifalara da dikkati çeken Durmuş, sağlıkta şiddete karşı harekete geçilmezse sağlık sektörünün işlev yapamaz hale gelebileceği konusunda da uyardı.

Bazı hastalar ile onların yakınlarının saldırgan tutumunun sağlık çalışanları arasında korku saldığını belirten Semih Durmuş, bu durumun canla başla görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan sağlıkçıların görevini de engellediğini savundu.

KAMUOYU DUYARLILIĞI ETKİLİ OLDU

Ocak ayında 17 saldırganın tutuklanmasın yeterli bulmasa da önemli bir adım olarak gören Semih Durmuş, kamuoyu duyarlılığının da etkisine dikkat çekti.

Durmuş, sağlıkta şiddetin önlenmesi noktasında başarının ancak toplumsal bir mücadeleyle sağlanacağını dile getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yaptığı görüşmede sağlık çalışanlarına şiddete karşı yeni önlemlerin alınacağının açıklanmasını umut verici bulan Durmuş, bu konuda bir an önce harekete geçilerek gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yaptı. 

"CEZALARI HAFİFLETEN HÜKÜMLER ÇIKARILMALI"

Genel Başkan Durmuş'a göre öncelikle sağlık kuruluşlarına herhangi bir kesici, delici, yaralayıcı cisimle kolaylıkla girmenin önüne geçilmesi şart. 

Özellikle şiddet olaylarının en fazla görüldüğü yer olan acil servislerde görev yapan güvenlik görevlilerinin nitelikleri ve yetkililerinin artırılması gerektiğini belirten Durmuş, ayrıca şiddet uygulayanlara yönelik verilen cezaların artırılması ve 'hükmün açıklanmasının geri bırakılması', 'iyi hal indirimi' gibi cezaları erteleyen ve hafifleten hükümlerin ortadan kaldırılması gerektiğini de ifade etti.