Uzun bir iş günü, önemli bir toplantı ya da sınavdan sonra neden saatlerce koşmuşçasına yorgun oluyoruz? ABD’de yayımlanan “Scientific American” dergisi beynin enerji kullanımı ile ilgili sırları araştırdı...

 

Beyin ortalama 1.4 kilogram ağırlığıyla vücut ağırlığının yalnızca yüzde 2’sine denk geliyor. Fakat bedenin en fazla enerji isteyen organlarından biri! Zira, dinlenme metabolizma hızı (RMR) denilen vücudun dinlenme anında çalışması için kullandığı ortalama 1300 kalorinin yüzde 20’sini, yani 260 kalorisini beyin kullanıyor. Bu, her saat için 10.8, her saniye için ise 0.18 kalori yakılması anlamına geliyor.

 

ÇİKOLATA ZEKÂYI AÇMIYORMUŞ

Beyin, damar kanallarında dolaşan glükozla enerji ihtiyacını gideriyor. Fakat, yürütülen çalışmalar daha fazla glükoz tüketiminin beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini desteklemiyor. Kanada’nın Ottowa ve İngiltere’nin Roehampton Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, beynin yetersiz gördüğü durumlarda kendi glükoz ihtiyacını karşılayabildiğini ortaya koydu. Yani çikolata yemek zekayı açmıyor!

 

BULMACA CANLILIK YARATIYOR

UZMANLAR beynin zevk duyulmayan işler yaparken daha fazla yorulduğunu söylüyor. Üç saatlik üniversite sınavına giren biriyle pazar üç saat boyunca zor bir bulmaca çözen kişi aynı derecede yorulmuyor. Birinci seçenekte sınavın önemi ve stresi bedeni iyice yorarken bulmaca çözenler de aksine canlılık, yaratıcılık gözlemleniyor.

 

SEVİLEN İŞİ YAPARKEN SORUN YOK

ŞAŞIRTICI bir şekilde spor yaptıktan sonra hissedilen yorgunluk da beynin yorulmasına bağlanıyor. İnsanlar en çok sevmedikleri aktiviteleri yaparken yoruluyor, sevdikleri bir işte ise zihinsel yorgunluk yaşama ihtimalleri azalıyor. (Milliyet)