Hamilelik süresince anne adaylarına yürüyüşten sonra en çok önerilen sporların başında yüzmenin geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, önemli açıklamalarda bulundu.

Yüzme anne adayının yaşadığı birçok sıkıntıyı ortadan kaldırmaktadır. Hamilelik süresince yüzen anne adaylarının diğerlerine göre daha az sabah bulantısı ve kusma problemi yaşadığı görülmektedir. Diğer taraftan hamilelik süresince yüzen annelerin doğum sonrasında toparlanmaları da daha kolay olmaktadır. Ancak anne adaylarının bu süreç boyunca sauna, jakuzi gibi çok sıcak ortamlardan uzak durmaları ve dalış ya da su kayağı gibi su sporları yapmamaları önerilmektedir.

Yüzme ile vücut ve omurilik üzerine binen ağırlık azalmakta ve bu sayede anne adaylarının sırt ağrıları da ortadan kalkmaktadır.

HAVUZ MU DENİZ Mİ?

Anne adaylarının hamilelik süresince havuza veya denize girmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak deniz suyunda, havuz suyunun aksine herhangi bir kimyasal olmadığı için öncelikli tercihin deniz olması önerilmektedir. Ancak denize girerken de gidilecek plaj dikkatle seçilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer şey de ister deniz olsun ister havuz bulunulan ortamın çok kalabalık olmamasıdır.

Tercihini havuzdan yana yapanların havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş almaları önerilmektedir. Ayrıca havuza giren hamilelerin ıslak mayo ile durmamalı ve havuzdan çıktıktan sonra hemen üzerlerini değiştirmeleri gerekmektedir. Bu şekilde havuzun temizlenmesi için kullanılan kimyasallar vücuttan derhal uzaklaştırılmış olunur.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Gebelik döneminde vücudun magnezyum ihtiyacı hızla artmaktadır. Vücudun magnezyum ihtiyacı karşılanmadığı zamanlarda bacaklarda krampların görülmesine neden olabilir. Bu nedenle anne adaylarının denizde tek başına yüzmemeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca hamilelikte yaşanan hormonal değişimler cildi ışığa karşı daha hassas hale getirmektedir.

Bu nedenle hamilelikten önce olmayan lekeler ve çiller çıkabilmektedir. Denize giren anne adayları güneşten mümkün olduğunca korunmalı ve en az 50 faktörlü güneş kremlerini tercih etmelidir. Anne adaylarının havanın çok sıcak olduğu 11.00 - 16.00 saatleri arasında denize girmeleri tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine daha erken ya da daha geç saatler tercih edilmelidir. Yüzme süreleri ise uzun tutulmamalı ve haftada 3-4 gün yarım saatlik süreler ile yüzülmelidir.