Obezitenin birçok nedeni vardır: Genetik faktörler, sağlık problemleri, yaş, psikolojik faktörlerin yanı sıra kişinin çalışma ortamı, yaşadığı yer, yeme- içme alışkanlıkları gibi faktörler de obeziteyi tetikleyen faktörler arasındadır.  Aşağıdaki yazıda obezite hakkında geniş bilgi vermeye çalıştım.

https://www.tugruldemirel.com/content.asp?d=obezitenin-nedenleri&id=6095

Yaşam şeklinin obeziteye etkisi nedir?

Obezite tedavisinde diğer tedavilerin yanı sıra hayat tarzının, yaşam şeklinin değiştirilmesi de tedaviye etki eden bir faktördür. Obezite yaşam şeklinin bir onucudur, bu yüzden tek taraflı bir tedavi ile obezitenin üstesinden gelinmesi beklenmemeli. Obezite tedavisi bir takım işidir, hasta-doktor ilişkisi ve hastanın çevresi, ailesi, iş arkadaşları hastaya tedavi sırasında ne kadar destek olurlarsa başarı o kadar çabuk ve kalıcı olur.

Yaşam şeklini değiştirmek için neler yapılmalı?

En başta kişi yemek yeme alışkanlıklarını değiştirmeli, doktorun belirlediği listeye uyulmalı. Yemeyi tetikleyen uyaranlardan, mekanlardan bir müddet uzak durmak, tedavinin başarısı için hastaya yardımcı olacaktır.

Stres, hareketsizlik de obeziteyi tetiklediği için, özellikle iş hayatında stresten uzak kalmaya, stresin etkilerini en aza indirmeye çalışılmalı. Hareketsiz olan yaşam tarzı değiştirilmeli, günler, saatler belirlenerek programlı olarak spor yapmak ya da en azından yürümek önemlidir.

Yaşam şeklinde ne gibi değişiklikler yapılabilir?

Hem obeziteden uzak durmak hem de obezite ile mücadele etmek için herkesin alacağı basit önlemler vardır. Kahvaltıda 1 dilim ekmek yemek, çayda şeker kullanılıyorsa, şekeri 1’e indirmek, asansör yerine merdiven kullanmak, yakın mesafelere araba yerine yürüyerek gitmek. 

Obezite ve cerrahisi hakkında ayrıntılı bilgi için : https://www.tugruldemirel.com/