Dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınında son dönemde gençler arasında da ölümler yaşanırken, uzmanlar bu durumun nedenlerini hâlâ tespit edebilmiş değil.

Virüsün hangi vakalarda ölüme yol açtığı ve niçin bazı gençlerin öldüğü sorusuna yanıt arayan bilim insanları, genetik faktörler üzerinde duruyor.

‘ACE2 RESEPTÖRÜNDE VARYASYON’ TEORİSİ

Amerikan Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ulusal Enstitüsü’nden immunolog Philip Murphy, yanıtın genlerde olabileceğini söyledi.

Science dergisi için bir makale kaleme alan Murphy, ACE2 isimli gende varyasyonun, insanların virüse nasıl tepki verdiğini belirleyebileceğini belirtti.

Murphy, “ACE2 geninde reseptörü değiştiren varyasyonlar, virüsün akciğer hücrelerine girmesini kolaylaştırabilir veya zorlaştırabilir” ifadelerini kullandı.

SEBEP SÜRFAKTAN MI?

Uzmanlara göre, vücudun ürettiği sürfaktan (yüzey aktif madde) isimli kritik madde de hangi hastaların daha çok etkilendiğini belirliyor.

Akciğer kaslarının daha iyi genişleyip büzülmesini sağlayan bu maddenin, korona virüsüne yakalanan bazı hastalarda tükendiği belirtiliyor.

Sürfaktan olmadığında akciğerlerin sertleştiği, bazı hastaların solunum cihazına bağlıyken bile zorlanmasının sebebinin de bu olduğu aktarılıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FAZLA MI GÜÇLÜ?

Genç ve sağlıklı görünen hastalar arasındaki ölümleri anlamak için incelenen alanlardan biri de, bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilere normalde nasıl yanıt verdiği.

Bazı genç ve sağlıklı insanlarda, bağışıklık sisteminin akciğer ve diğer organları yoracak kadar büyük bir enflamatuar tepki verebildiği belirtiliyor.

Bu vakalar için sorun, yaşlanmış veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi değil; aksine, fazla iyi çalışan bir bağışıklık sistemi.

CNN International’ın haberine göre, bazı uzmanlar, bir bağışıklık sistemi bastırıcısı olan steroidlerin bazı hastalarda bu nedenle işe yaradığını düşünüyor.

SOSYAL MESAFEYİ CİDDİYE ALMADILAR MI?

Bir diğer açıklama da, genç ve sağlıklı hastaların bu hastalığa yakalanmayacaklarını düşündükleri için sosyal mesafe kurallarına uymadığı, bu nedenle de viral yükü çok daha ağır ortamlara maruz kaldığı yönünde.

Uzmanlar, bazı sağlıklı gençlerin virüsü neden atlatamadığının tam olarak anlaşılmasının aylar süreceğini söylüyor.