Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Yaviç, İran’da şimdiye kadar 5 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs salgını nedeniyle sınır kapılarının geçici süreliğine kapatılması, gerekli izolasyon alanlarının oluşturulması ve sağlık çalışanlarının bu yönlü eğitilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Çin’in Vuhan kentinde görülmeye başlayıp, giderek yayılmaya başlayan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla İran’da şimdiye kadar 5 kişinin yaşamını yitirmesi ülkeye komşu olan Van'da korkuve kaygıya yol açtı. Kent her yıl on binlerce İranlı tarafından ziyaret ediliyor. Yayılan  salgına rağmen kentin İran’a açılan Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı ise halen açık. 
 
Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Hüseyin Yaviç, kentin karşı karşıya olduğu salgın tehlikesi ve alınması gereken tedbirlere dair MA’ya konuştu.
 
TEDBİRLERE DAİR KAYGILAR SÖZKONUSU 
 
İran’da giderek yayılan koronavirüs salgının Van’da tedirginliğe yol açtığını dile getiren Dr. Yaviç, kentte şu ana kadar böylesi bir vaka ile karşılaşılmadığı bilgisini verdi. Yaviç, buna rağmen alınması gereken tedbirler noktasında ciddi kaygılarının olduğunu ifade etti.
 
Hem resmi kurumların hem de yazılı ve görsel basının sıkça işlediği konunun halk tarafından takip edilmesi gerektiğini belirten Yaviç, virüs hakkında şu bilgileri verdi: "Koronovirüs yeni bilinen bir virüs değil. 1960’lardan beri var olan bir virüs. Son bahar ve kış aylarında insanlarda solunum yolu enfeksiyonu durumlarıyla kendini gösteren ve yaklaşık bir haftalık süre ile kendi kendini sınırlayan enfeksiyon tarzında bir virüs. Hem hayvandan insana hem de insandan insana bulaşan bir virüs. 2000’li yıllardan sonra ortaya çıkan virüs daha farklı bir klinik seyretmeye başladı. Özellikle hafif bulgularla seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuyla seyreden virüsün son dönemde çıkan formları daha çok gribal enfeksiyon, daha ağır bir klinikle seyreder hala geldi.  2004 yılında seyretmeye başladı bunun sonucunda 800 kişi hayatını kaybetti. Yine aynı şekilde 2012’de Ortadoğu solunum sendromu, Sudi Arabistan’da ilk vakaları görüldü." 
 
'KRONİK RAHATSIZLIĞI BULUNANLAR DİKKAT ETMELİ'
 
Virüsün özellikle hapşırma ve öksürme tarzında, damlacık yoluyla insandan insana bulaştığını söyleyen Yaviç, “Yine insanların cansız yerlere temasıyla bulaşma riski çok az olmakla birlikte bulaşabiliyor. Buna yönelik tedbirlerin alınması lazım. İlk etapta üst solunum yolu hafif bulgularla ortaya çıkıyor. Öksürük, ateş, boğaz ağrısı şeklinde başlıyor ve invazyon dönemi var. Bizim bulaşma dönemi dediğimiz dönem. Bu da 14 güne yakın sürede etkisini gösteriyor. Bu dönem kişiden kişiye bulaşma riskinin olduğu dönemdir. Ölümlerin bir çoğu riskli gruplarda yaşanıyor. Özellikle kronik akciğer, böbrek rahatsızlığı olanlar veya kalp yetmezliği olan, diyabet hastaları. Yani bağışıklık sistemiyle ilgili sorunu olan kişilerde de bu ağırlaşarak ölüme sebep oluyor” dedi.
 
'ZAMAN KAYBI YAŞANMADAN TEDBİRLER ALINMALI' 
 
Salgın tehdidine ilişkin ilgili kurumların gerekli tedbirleri alması gerektiğini önemle vurgulayan Dr. Yaviç, bu amaçla sınır kapılarının geçici olarak kapanması gerektiğini söyledi.
 
Yaviç, “Sınırlarda tedbirlerin alınması lazım. Şimdiye kadar kesin bir tedavisi bulunmayan koronavirüs bulaşmış kişilerin toplumdan izole edilmesi gerekir. Özel koşularda tedavisinin yapılması gerekir. Muhatap kurumlar bu konuyu ivedilikle gündemlerine alıp, çözüm alternatiflerini ortaya koyması gerekiyor. Sadece termal kameralarla sınır kapılarında bu riskin önlenip, önlenemeyeceği konusunda yeterli değil. Tüm kurumların, özellikle bilimsel komisyonların kurulması gerekiyor. Bu riskli bir durum. Zaman kaybı yaşanmadan bu tedbirlerin alınması gerekiyor" uyarılarında bulundu 
 
'ELLERİMİZİ SIK SIK YIKAYAYIM'
 
Yurttaşların alması gereken tedbirler üzerinde de duran Yaviç, panik ve korkuya yol açmadan Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık kurumları üzerinden bu sürecin bilinçli bir şekilde takip edilmesini salık vererek, ellerin sık sık yıkanması, çok yakın temastan kaçınılması ve kalabalık ortamlarda fazla bulunulmaması gerektiğini kaydetti.
 
'GEREKLİ İZOLASYON ALANLARI OLUŞTURULMALI' 
 
Van İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer resmi sağlık kurumlarının virüs tehdidine karşı hazırlıklı olmadığı konusundaki kaygılarını yineleyen Yaviç, "Bir an önce sağlık kurumlarımızın böyle vakaların görülebileceğini öngörerek gerekli izolasyon alanları oluşturmalı ve sağlık çalışanları bu yönlü eğitilmeli. Gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Sağlık kurumlarıyla iş birliği içinde çalışmaya hazır olduğumuz da belirtiyoruz" dedi. Yaviç, Van-Hakkari Tabipler Odası olarak konuya dair bir eğitim çalışması yürüttüklerini de paylaştı.