Op. Dr. Ayşe Duman günümüzde vajinismus ve vajinismustaki çözüm önerilerini bizimle paylaştı:

VAJİNİSMUS NEDİR?

Vajinismus zihin-beden bütünlüğünün bozulmasıyla ortaya çıkan bir çeşit cinsel fonksiyon bozukluğudur.

Vaginismusta zihinden bedene giden olumsuz mesajlarla vajen giriş kasları istemsiz kasılır. Kadının cinsel fonksiyonlarını engelleyen zihinsel olumsuz algılar vajinismusun nedenleridir.

TOPLUMUMUZDAKİ BAŞLICA VAJİNİSMUS NEDENLERİ NELERDİR?

1- Kız çocuklarının küçük yaştan itibaren cinsellikle ilgili algılarının “ayıp-yasak günah” kavramlarıyla kodlanması.

2- Silik değersiz anne örneğine karşı pekiştirilmiş kadınlığın değersizlik algısı ve kadınlığı reddetme savunma mekanizmaları.

3- Bilinçaltının “namuslu kız değerlidir” algılarının yansımaları.

4- Korunup kollanması gereken, kızlığının en büyük hazinesi olan kızlık zarını kaybetme korkusu vajinismusun ortaya çıkmasını sağlar.

5- Ağrılı acılı kanamalı ilk gece hikayeleri ile beslenen bilinçaltının vücudu koruma adına geliştirdiği mekanizma vajinismus nedenlerindendir.

6- Eşe karşı güvensizlik, eşiyle paylaşıma hazır olmama hali.

7- Yaşanmış cinsel tacizlerle oluşan cinsel tiksinti, kirlenmişlik hissi.

8- Evlilik öncesi yaşanmış cinsel yakınlaşmalarla oluşan suçluluk hissiyle kendini cezalandırma

9- Kadın kimliği ile ilgili hazlara kendini kapama, cezalandırma.

10- Hamilelik korkusu.

11- Doğum korkusu.

12- Vaginal anomaliler veya kızlık zarının anatomik yapısına bağlı olarak, ilk ilişkide duyulan ağrı sonrası gelişen istemsiz bağlı olarak, ilk ilişkide duyulan ağrı sonrası gelişen istemsiz kasılmalar.

13- Geçirilmiş vaginal operasyonlara bağlı ağrılı ilişki.

VAGİNİSMUS ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Vajinismusa yol açan bilinçaltı kalıplarla çalışmadan, virüslü yazılım silinip kadının beden bütünlüğüne uygun zihisel yazılımlar oluşturulmadan yapılan tedaviler çogu zaman başarısız olmaktadır. Bu yazılımlar aynı zamanda cinsel eylemin kalitesini ve haz boyutunu da etkilediği için, bunların formatlanması gerekir. Cinsel yaşamdan beklentinin sadece penis- vajen birlikteliği olmadığı farkındalığı ile çalışmalar ve yeniden yapılandırma planlanır. Cinsellik algısı ile ilgili bilinçli bakış doğru oluşturulduğunda çıkılan yolculuk, keyifli ve hızlı ilerler. Bu yolculukta bilinçaltının bir çok sorunu çözülür. Kadın vajinismusla başladığı bu değişim yolculuğunda özgürlüğüne adım adım yaklaşırken vajinismusu, kendi cinsel kimliği ile ilgili çözülmemiş iç çatışmalarını çözmek adına fırsata çevirmiş olur. Vajinismus ve tedavisi hakkında detaylı bilgiyi aşağıdaki adresten öğrenebilirsiniz: http://www.ayseduman.com/konular/vajinismus/

İLK GECE BİLGİSİ KİMDEN ALINMALI?

Kadın ve erkeğin doğal yaşantısı içinde ilk gece bilgisi almaya aslında ihtiyacı yoktur. Cinsel eylem yaradılış programı içinde ilk gece ve sonraki geceler keyfince yaşanabilir. Tabii; kirlenmiş bilgiler, cinsel kimlik sorunları, yanlış cinsellik algısı yoksa.

Fakat günümüzde birçok konuda yaradılış programımızdan uzaklaştığımız gibi fıtratla ilgili çatışmalarda cinsel fonksiyon bozukluklarına ve ilk gece sendromlarına yol açmakta. Cinsel kimlik algılarımızın oluştuğu anne karnı, doğum ve ilk çocukluk yıllarında ilk gecenin temelleri de atılmaktadır.

BU BİLGİLER IŞIĞINDA EVLİLİK ÖNCESİ KADIN VE ERKEK

- Evlilikle ilgili korkuları.

- İlk gece korku ve kaygıları.

– “Off kadın olmak ne zor!! gibi söylemleri.

- Erkeğin performans anksiyeteleri.

- Eşiyle kardeş kardeş yaşama hayalleri.

- Cinsel yaşam iğrenç ve gereksiz algılamaları

- ….vb sıkıntılar varsa çiftler bunu bastırıp yok saymak, evlenince geçer demek yerine, konunun önemine binaen muhakkak danışmanlık almalıdır.

Sorun basit bir korkudan, cinsel kimlik çatışmalarına kadar geniş bir yelpazede olabileceği için, bu danışmanlık sağdıç ve yengeyi aşar. Hatta herhangi bir doktor yerine özellikle konunun uzmanı ile görüşülmelidir.

Korku dolu ve hassas kişiliği olanlar sıradan bir jinekolojik muayeneyi, kızlık zarını tanıma öğrenme ile ilgili bilgiyi dahi kişinin hassasiyetini önemseyen ve zihin-beden bütünlüğünde yaklaşabilecek bir jinekologda yaptırmalıdır.

EVLİLİK ÖNCESİ AİLE PLANLAMASININ ÖNEMİ

Çiftler çoğu zaman evliliğin ilk yıllarında gebelik istemezler. Gebelik korkusu cinsel yaşamı olumsuz etkilediğinden evlilik öncesi çift olarak, kendilerine en uygun korunma yöntemleri hakkında uzmandan danışmanlık almaları uygundur.