Uyku bozuklukları diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıklarla da ilişkilendiriliyor. 

Uykusuzluk sadece gelişmiş ülkelerin sorunu değil. Gelişmekte olan ülkelerde de bu sorun giderek kötüleşiyor.

İngiltere’nin Coventry şehrindeki Warwick Tıp Fakültesi araştırmacılarının, doktor Saverio Stranges öncülüğünde yürüttüğü araştırmada Afrika ve Asya’dan sekiz ülkenin verileri karşılaştırılıyor. Araştırma Gana, Tanzanya, Güney Afrika, Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Endonezya ve Kenya’da uyku sorunlarının ne kadar yaygın olduğunu değerlendiriyor. Stranges, bu sekiz ülkede görülen uyku sorunlarının muhtemel sebeplerini de incelediklerini belirtiyor. Araştırmaya göre, gelişmekte olan ülkelerde 150 milyon kişi uyku sorunlarıyla mücadele ediyor.

Stranges, uyku eksikliğinin iştahı etkilediğini ve bazı önemli fizyolojik fonksiyonlara zarar verdiğini gösteren biyolojik bulgular olduğunu söylüyor. Araştırmanın öncüsü İngiliz uzman, uyku bozukluklarının bağışıklık sistemini de zayıflattığını ve bunun da kronik hastalıklara yol açabileceğini ekliyor.

Stranges uyku sorunlarının sigara ve dengesiz beslenme gibi kötü alışkanlıklarla da ilişkisi olduğunu belirtiyor. Uzman, Batılı toplumlarda 24 saat aralıksız devam eden yaşam temposunun uyku bozukluklarındaki rolüne dikkati çekerken, Internet kullanımını da bu salgının başlıca nedenlerinden biri olarak tanımlıyor.

Warwick Tıp Fakültesi’nin araştırması, gelişmekte olan ülkelerdeki uyku sorunlarını çoğunlukla depresyona ve anksiyete bozukluğuna bağlıyor. Bu ülkelerde görülen uyku sorunları kadınlar arasında daha yaygın.

Dr. Stranges uyku sorunlarının gelişmekte olan bazı ülkelerde önemli bir kamu sağlığı sorunu haline geldiğini söylüyor. Stranges’a göre, araştırmanın en ilginç bulgularından biri de, bu sorunun yaygınlık oranının çalışmanın yapıldığı ülkeler arasında dikkat çekecek ölçüde değişiklik göstermesi. Örneğin Bangladeş’te uyku bozukluğu yaşayanların oranı yüzde 40’ın üzerindeyken, Hindistan ve Endonezya’da bu oran daha düşük.

Stranges, gelişmekte olan ülkelerde ölüm ve salgın hastalık oranlarının yüksekliğini hatırlatarak, bu toplumlardaki uyku sorunlarının zaten çok yaygın olan kronik hastalıklara olumsuz etki yapabileceğini belirtiyor.

Warwick Tıp Fakültesi’nin araştırması, toplumların genel sağlık değerlendirmesi yapılırken uykuyla ilişkili verilerin de göz önünde bulundurulmasını tavsiye ediyor. Dr. Stranges’a göre, yoksullukla da bağlantılı olan uyku sorunlarına basit çözümler üretmekse mümkün değil.