Türkiye'de nisan ayı ortalarında 320 binlere varan günlük Covid-19 test sayısının son günlerde 80 bin civarında azalması tartışma yarattı.

Son basın açıklamasında bu konuya değinen Sağlık Bakanı Koca, "Vaka sayılarındaki düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak, test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız ve iyi niyetli olmayan bazı değerlendirmeler görüyoruz." dedi.

Koca, iddiaları yalanlayarak son günlerde azalan test sayısının vaka sayısının azalmasının sebebi değil sonucu olduğunu söyledi.

RAKAMLAR NE DİYOR?

Nisan ayının başında günlük 250 bin civarında olan test sayısı 16 Nisan'da 320 bine kadar ulaştı. Nisan ayı genelinde 300 binin üzerinde seyreden rakamlar, mayısa doğru azaldı. Bu ayın ilk iki günü, yapılan günlük test sayısı 240 bin civarında kaldı. Dolayısıyla tespit edilen vaka sayılarında da düşüş gözlemlendi.

Ancak test sayısının, az vaka beyan etmek için düşürüldüğü iddiaları doğruyu yansıtmıyor. Zira negatif ve pozitif sonuçlar arasındaki orana bakıldığında da vakaların azaldığını görmek mümkün.


Nisan ayının ilk haftasında yapılan testlerin yüzde 20'ye yakını pozitif sonuç verirken, 14 Nisan'da bu oran yüzde 20'yi aştı. 23 Nisan'dan itibaren azalma görülen pozitif sonuçların oranı mayıs ayında yüzde 11'lere kadar indi. Diğer bir değişle, Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre geçen ayın ortalarında test yaptıran her 10 kişiden 2'sinde virüse rastlanırken, son günlerdeyse ortalama her 10 kişiden birinin Covid-19 olduğu tespit edildi.