1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında bilgi veren Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Baskan erken teşhisin önemini vurgulayarak “Yıllık tedavi giderleri yaklaşık olarak 460 milyar doları bulan kanserlerden üçü taranabilir özellikte. Bunlar meme, rahim ve bağırsak kanserleri” diye konuştu. Türkiye’de her yıl yaklaşık 160 bin kişinin kanser nedeniyle kaybedildiğini söyleyen Baskan, kadınlarda %38,6 ile meme kanseri olgularının 1’inci sırada yer aldığını ifade etti. 

Kansere her yıl 14 milyon insan yakalanıyor, 8 milyon kişi farklı kanser türleri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Dünyada kanser ile mücadele eden ülkelerin oluşturdukları Dünya Kanser Kontrol Örgütü 2005 yılından beri her yıl yeni bir sloganla bu hastalıkla mücadele ediyor. Bu yılki slogan ise “imkansız değil”.

1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında bilgi veren Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Baskan “Her yeni tespit edilen kanser olgusunda pek çok insanda olduğu gibi bilinçli tedavi ve kontrollerle hastanın eski sağlığına kavuşabileceği gerçeğinin unutulmaması gerek. Yaşama tutunmak ‘asla imkansız değil’” diyor.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 160 bin kişinin kanser nedeniyle kaybedildiğini söyleyen Baskan bu rakamın 97 binini erkek, 62 binini kadın hastaların oluşturduğunu belirtiyor. Erkeklerde akciğer ve solunum yolları kanserleri nin yüzde 61 oranında, prostat kanseri olgularının yüzde 33,8, kolon kanserlerinin yüzde 20,7 oranında görüldüğünü anlatıyor.

Baskan “Kadınlarda 1’inci sırayı yüzde 38,6 ile meme kanseri olguları alırken, bunları yüzde 18 oranında tiroid kanserleri ve yüzde 13 oranında ise kolon kanserlerinin takip ettiğinin altını çiziyor. Baskan erken teşhisin önemini vurgulayarak “Yıllık tedavi giderleri yaklaşık olarak 460 milyar doları bulan kanserlerden üçü taranabilir özellikte. Bunlar meme, rahim ve bağırsak kanserleri” diye konuşuyor.

“Türkiye’de her yıl 3 bin çocuk kansere yakalanıyor” diyen Baskan, bu kanserlerin arasında löseminin birinci sırada yer aldığını söylüyor: “Tüm çocuk kanserlerinin 1/3’ünün oluşturan lösemi olgularını beyin tümörleri ve lenfomalar takip ediyor. Beyin tümörleri yüzde 20, lenfomalar ise yüzde 17-18 oranlarında görülmekteler.”

(Demokrat Haber)