Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yücel Karaman tüp bebek aşamaları hakkında bilgi veriyor.

Genel olarak tüp bebek tedavisinin aşamalarının sayıları farklı olabilmektedir. Bazı aşamalar birleştirilerek yalnızca tek bir basamaktan oluşabilir fakat her tüp bebek tedavi merkezinde bu aşamalar aynı olmayabilmektedir. Tüp bebek tedavisi beş aşama olarak ayrılmıştır. "Tüp bebek aşamaları" başlıklı yazımda ayrıntılı bilgi vermeye çalıştım

  • Tüp bebekte birinci aşama;

Tüp bebek tedavisinde birinci aşamada ilk muayenedir v çiftlerin değerlendirilmesidir. Bu aşamada genel olarak çiftin daha önceden görmüş olduğu tedavi ve gebelik, doğumlar ya da düşük konusun da hikâyeleri dinlenir. Eğer varsa eski tahlilleri ve sonuçları değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonrasın da tüp bebek tedavisi planlanarak tedavinin de başlayacağı gün belirlenmektedir.

  • Tüp bebekte ikinci aşama;

Anne adayının yumurtalıklarının uyarılma işlemi ve yumurtaların oluşturulmasıdır. Genel olarak bu aşama da anne adayının yumurtalıkların da oldukça fazla yumurta oluşturulması için de yumurta geliştirici iğneler kullanılmaktadır. Bunun amacı ise çok daha fazla yumurta oluşturulmak istenmesidir. Bu oluşturulan yumurtalar sayesin de embriyoların oluşturulması sağlanır ve en iyi embriyolar seçilerek anne adayının rahminin içerisine konulur. Bunun için de sadece bir tane değil birden fazla yumurta da oluşturulmak istenmektedir.

  • Tüp bebekte üçüncü aşama;

Yumurtaların toplanması işlemidir. Genellikle bu aşamada ise gelişmiş olan yumurtalar toplanır ve daha sonra laboratuar da döllenmesi için saklanmaktadır. Bu aşama da iken erkek de sperm verir. Eğer erkek sperm veremiyorsa “mikro TESE yöntemi” kullanılarak erkekten sperm alınır.

  • Tüp bebekte dördüncü aşama;

Bu aşamaya gelindiğin de yumurtalar döllenmek için hazırdır. Daha önceki aşamalar sonrasın da elde edilen yumurtalar ile elde edilmiş olan spermler artık döllenme işlemi için hazırdır ve döllenme işlemi gerçekleştirilir. Döllenme işlemi sonrasın da döllenmiş olan yumurtalar da çoğunlukla laboratuar da saklanmaktadır.

  • Tüp bebekte Beşinci aşama;

Döllenmiş olan embriyonun anne adayının rahminin içersine transfer işleminin yapılması. Bu son aşama da laboratuar da saklanmış olan döllenmiş olan yumurtalar anne adayının rahminin içersine 5 ile 10 dakika süren kısa bir işlem ile transferinin yapılması. Özellikle bu transfer işlemi son derece ağrısız bir işlemdir. Ayrıca döllenerek hazırlanan bu yumurtalar da döllenme işlemi sonrasın da hazır olan yumurtalar 2 ya da 3 gün laboratuar da bekletildikten sonra anne adayının rahminin içersine transferi yapılmaktadır. Bu transfer işleminin yapılmasından 12 gün sonra da anne adayına uygulanan gebelik testi sonrasın da hamileliğin oluşup oluşmadığı kolaylıkla kontrol edilebilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin aşamalarına başlamak için uygun olan yaş kaç olmalıdır?

Genel olarak çiftte bir kısırlık problemi söz konusu ise eğer doktoru da tüp bebek tedavisinin gerekli olduğunu düşünüyor ise çift hiç zaman kaybetmeden hemen tedaviye alınmalıdır. Tüp bebek tedavisi için de genel olarak en küçük yaş çok daha uygun olmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile çiftlerin doğal yoldan bebek sahibi olma şansı azalır ve tüp bebek ile gebelik şansları da azalmaktadır.