Türk Toraks Derneği 1 Mayıs'ta biber gazına maruz kalmış tüm bireyleri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda kontrole çağırdığını bildirdi.

Türk Toraks Derneği (TTD)  tarafından yapılan açıklamada, derneğin 31 Mayıs tarihinde biber gazı kullanımının insan sağlığı üstünde ölüme kadar uzanan ciddi sonuçlara yol açabileceğinin bildirildiği hatırlatıldı.

Dernek çalışmasında, karşılaşılan gaz sayısı arttıkça hışıltılı solunum, nefes darlığı, öksürük gibi tıkayıcı solunum hastalıkları belirtileri ile kronik bronşit oranının arttığı ve kalıcı solunum fonksiyonu kısıtlanmasının geliştiği vurgulanan açıklamada, güvenlik güçlerinin halk sağlığı ve koruyucu hekimlik uygulamalarına aykırı olan biber gazı kullanımından vazgeçmesi gerektiğinin de aynı bildiride yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada bu yıl Taksim'de yasaklanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamalarına katılmak isteyenlere müdahalede bulunulduğu hatırlatılırken şöyle denildi:

"Basından izleyebildiğimiz görüntüler açık alanda olsa bilse yoğun göz yaşartıcı gaz bulutlarının İstanbul'un Avrupa yakasında (Beşiktaş, Gümüşsuyu, Nişantaşı) hakim hale geldiği yönündedir. Bu ölçüde ve pervasızca kullanılan biber gazına bağlı halk sağlığı sorunlarından, yalnızca kutlamaya katılanları değil, bölge sakinlerini de etkileyen ortaya çıkacak sorumluluk da büyüktür. Yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına kesin olarak uyulması dernek olarak beklentimizdir. Türk Toraks Derneği olarak olaylar sonucunda biber gazına maruz kalmış tüm bireyleri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda kontrole çağırmaktayız."