Tırnak batması ayağın genellikle başparmağında yer alan ağrılı ve acılı bir hastalık türüdür. Tırnak batmasında tırnak sertleşerek bulunduğu doku altında rahatsızlık yaratır. Tırnakta iltihaplı görünüm ve şişlik gibi durumlar ortaya çıkar.

Bu rahatsızlık genelde ayakları sıkıştıran ayakkabılar nedeniyle gerçekleşir. Tırnaklara düzgün bakım yapılmaması da tırnak batmasının bir diğer nedenidir. Tırnaklar uzayınca kesilmiyor ve gerekli zamanlarda törpülenme işlemi yapılmıyorsa tırnağın bulunduğu alan şişmeye başlar. Tırnağın kesim şekli çok önemlidir. Tırnak düz bir şekilde kesilerek tırnak yolundan ayrılmaması sağlanmalıdır. Pedikür yaptırmanın tırnağı çoğu kez kurtardığı bilinir. Düzenli pedikür tırnak batımına iyi gelen işlemlerden biridir.

Tırnak batması ameliyatı

Tırnak batması ameliyatla düzeltilebilir ve ameliyat sırasında fazlalık olan et bölgesi kesilerek tırnağın ortaya çıkması sağlanır. Ameliyat kesin çözüm olmakla birlikte bir süre dinlenme gerektirir. Tırnak batmasını yaşayan kişilerde tırnakların çok derinden kesildiği gözlemlenmiştir. Tırnakların derin kesilmesi sonucunda tırnak yuvasının büyümesine imkan vermiş olursunuz. Tırnak eti yüzeye daha fazla çıkar ve tırnağınız bu bölge içine gömülür. Bu nedenle tırnak kesiminin nasıl olması gerektiği tırnak batmasında çok önemlidir.

Tırnak batmasının zararları

Tırnak batmasının daha çok kilo sorunu yaşayan kişilerde görülmesi bir rastlantı değildir. Ayağa binen yük bir süre sonra tırnakların içeri gömülmesini sağlar. Tırnak etleri daha dışarıda tırnağın yüzeyi içeri doğru eğim yapmış durumdadır. Kilolu olan kişilerde tırnak batması kilo verilerek önlenebilir.

Tırnak batmasında görülen iltihaplı oluşum dışarı çıkarak iltihaplı akıntılar görülebilir. Bu gibi durumlarda pamuk kullanmak ve önü açık ayakkabılar giymek faydalıdır. Tırnağın alt kısmına pamuk koyarak hissedilen acıyı bir nebze azaltmak mümkündür.

Ameliyat ile tırnak batması tedavisinde tırnak tamamen çekilebilir. Tırnak batmasının ilerlediği durumlarda tırnağın kökten çekilmesi olumlu bir tedavi şekli sağlar.

Cilt.net üzerinde bulunan tırnak batması yazısıyla hastalığınız hakkında daha detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Tırnak batmasını oluşturan etkenleri ortadan kaldırarak daha sağlıklı bir ayak sağlığı elde edebilirsiniz.

Tırnak mantarının çoğu zaman tırnak batmasına neden olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle ayağınızda var olan problemleri çözerek yeni sorunlara yol açmasını engellemeniz gerekir.

Kaynak : cilt.net ( http://www.cilt.net/ )