Türkiye’nin ilk tam yüz nakli operasyonunun uygulandığı Uğur Acar, cuma günü aynada yeni yüzünü gördü ve ilk tıraşını oldu. Ameliyatı yapan ekip tarafından çekilen o anlar basına dağıtıldı.

 

Türkiye, 21 Ocak’ta tüm dünyanın yakından takip ettiği ilk tam yüz nakli ameliyatını yaşadı.

 

Yeni yüzüne kavuşan Uğur Acar, operasyondan yaklaşık 20 gün sonra geçtiğimiz cuma günü aynada yüzüne baktı ve ilk tıraşını oldu. Acar'ı tıraş eden isim, ameliyatı yapan ekibin başındaki isim Prof. Ömer Özkan'dı.

 

O anlar yine ekip tarafından görüntülendi ve basına dağıtıldı.

 

Yapılan açıklamada, Acar'ın, "Taburcu olduktan sonra annemi ziyaret etmek istiyorum. Daha sonra bağışçı Ahmet Kaya’nın ailesine... Köyüme gideceğim. Nasıl olursa olsun bu hayatı yaşıyorum. Şimdi biraz farklılığım oldu ve bunu yapan doktorlara teşekkür ederim..." dediği kaydedilirken, ameliyatı yapan ekipte yer alan Doç. Özlenen Özkan NTV'ye konuştu.

 

'UZUN SÜRE BAKTI'
Uğur tıraş oldu ve bu ilk tecrübeydi. Önceki yüzünde tek taraflı sakal vardı. Ardından aynayla karşılaştı ve uzun süre baktı. Ortamda heyecan vardı. Baktı, baktı, baktı ve 'daha iyi olamazdı' dedi. Bu durum bizi mutlu etti. Uğur yüzünü çok beğendi ama son bu hali değil, bir süre daha beklemek gerekiyor.

 

Tıraşı ekipten birinin yapması gerekiyordu çünkü çok hassas ve yüzünün yaralanmaması gerekiyor. Onun için değişik bir duyguydu. Başta top sakal bırakmak istiyordu ama sonra vazgeçti ve bütün yüzünü görmek istedi.

 

'SABIRLI OLMAK LAZIM' 
Şimdi fizyoterapi devreye girecek ve bu uzun bir süreç. 3 ay sonra kımıldanmalar başlayacak ve 1 yılı bulan bir tedavi süreci yaşanacak. Bu süre sonunda daha güzel konuşacak, gülecek ve ağlayacak ama sabırlı olmak lazım.

 

Uğur ayakları yere basan bir insan. Normal bir hayat yaşamak istediğini artık onu görenlerin gülmemelerini istediğini söyledi. "Çok mutluyum" dedi.

 

 

KARDEŞİ: BENDEN BİLE YAKIŞIKLI OLMUŞ
(Vericinin yüzüne benzemesi) Bunu zaman gösterecek... Burnu ve ağzı benzeyebilir ama bakışlar onun... Kardeşi Ali yanında "Benden bile yakışıklı olmuş dedi" Bu durum bizi mutlu etti.

 

'BAŞARI NARALARI İÇİN ERKEN' 
Böyle bir ameliyata dünyada çok az insan şahit olur ve bu bize nasip oldu. Dünyada ülkemizin ismini duyurduk ve bir insan hayatı değişti. Bu durum bizi çok gururlandırıyor... Uğur’un durumu şu an çok iyi ve bu kadarını biz de beklemiyorduk. Ama başarı naraları atmak için daha çok erken. Reddetme durumu mevcut ve yoğun bir ilaç tedavisi uyguluyoruz. 1 yıl sonunda bu bir hayli düşecek...

 

NE ZAMAN TABURCU OLACAK? 
(Ne zaman basının karşısına çıkacak ve taburcu olacak) Yüzü biraz daha otursun, kendisi alışsın, enfeksiyon riski azalsın istiyoruz. Bunlarla baş edersek bu süre uzamaz..." (ntvmsnbc)