Stres altındayken, birkaç dakika bilinçli gülümsemenin kalp atış hızını yavaşlattığı ve insanları sakinleştirdiği belirtildi.

Kansas Üniversitesi'nden iki psikoloğun çalışmasını esas alan Alman Kardiyologlar Federal Birliği'nin raporuna göre, zorlayarak da olsa gülümsek insanı rahatlatıyor.

Araştırma için deneklerden stresle bağlantılı çeşitli görevleri yerine getirmeleri istendi. Bu sırada ya sürekli gülümsediler, ya gülümsemediler ya da kendilerini mekanik olarak gülümsemeye zorladılar. Kısa bir moladan sonra kalp ritimleri ölçüldü. Sonuçta hiç gülümsemeyen kontrol grubuyla kıyaslandığında gülümseyen kişilerin –ister gerçek isterse zorlama olsun- kalp ritimlerinin daha düşük olduğu tespit edildi.

Birlik Başkanı Norbert Smetak, “Psikologların araştırması stres durumunda doğal vücut reaksiyonlarımızı etkileyebileceğimizi gösteriyor. Kalbini korumak isteyen, stresli durumlarda bilinçli olarak gülümsemeye çalışsın” dedi.

Ancak Smetak, “Özellikle stres arttıkça, buna ek olarak parasal sorunlar, ilişkilerdeki sorunlar ya da işteki güçlükler ortaya çıktığında tabii ki sırf gülümsemek yeterli olmaz” şeklinde konuştu.

© Deutsche Welle Türkçe