Limonu andıran hoş kokusu ve aroması bulunan melisa yapraklarının yararlı etkilere sahip olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, melisa bitkisinin en çok bilinen ve yararlanılan özelliğinin sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcılığı olduğunu söyledi.

 

Prof. Yeşilada, "Melisa bitkisinin, yatıştırıcı özelliği bulunan ilaçların kuvvetli etkisine bağlı olarak ortaya çıkan sersemlik, araç ve cihaz kullanma güçlüğü ile bağımlılık gibi istenmeyen etkilere yol açmadığı bildirilmektedir. Yemeklerden sonra çay olarak tüketildiğinde hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde yararlı olabilmektedir. Diğer taraftan melisa, bazı hastalıklarda yardımcı tedavi olarak da kullanılabilir. Bunlar arasında dismenore (ağrılı adet), baş ağrısı, diş ağrısı, melankoli, histeri, kusma, yüksek tansiyon, kronik bronşsal mukoz membran yangısı bulunmaktadır" dedi.

 

LİMON OTUYLA KARIŞTIRMAYIN
Melisanın içerisindeki maddelerden biri olan rozmarinik asitin beyin işlevlerinde de etkili olduğunu vurgulayan Prof. Yeşilada, daha ucuz olması nedeniyle melisa yerine, limon otunun satıldığını belirterek şunları söyledi:

 

"Öğrenme ve algılama işlevlerini desteklediği bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Bu bakımdan melisa çayının gerek gençlerde ve gerekse ileri yaşlarda yararlı olması beklenmektedir. Yürütülen bilimsel çalışmalar, yapraklarında bulunan uçucu yağın özellikle uçuk virüsü üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kapaklı kaplarda demlenerek hazırlanan çay, ağızdaki bu tip enfeksiyonların tedavisinde yararlı olmaktadır. Melisa ile ilgili en önemli sorun, yanlış bitki kullanılmasıdır. Daha ucuz olması nedeniyle 'limon otu' ya da bilimsel adı ile 'Aloysia citriodora (lemon verbena)' yaprakları çoğunlukla melisa yerine satılmaktadır. Ancak yukarıda bahsedilen yararlar bu bitki için söz konusu değildir." (star)