Almanya'nın Leipzig kentinde bulunan Max Planck Enstitüsü'nde yapılan yeni bir araştırma, zor durumda olan birini görmenin bile bünyeyi 'strese soktuğunu' gösterdi.

Üstelik bu etki, sadece tanıdığınız ve sevdiğiniz birini bu durumda görmekle de hissedilmiyor; tamamen yabancı birinin hatta televizyondaki bir karakterin hali bile stresi tetikliyor. Araştırmada katılımcılar, mental aritmetik problemleri çözmesi beklenenler ve onların performansını değerlendirecek davranış analistleri olarak ikiye ayrıldı.

Doğrudan stres testine sokulan katılımcıların sadece yüzde 5′inin sakin kalabildiği gözlenirken, diğerlerinin kortizol seviyelerinde ciddi artış belirlendi. Öte yandan, doğrudan teste maruz kalmayan gözlemcilerin yüzde 26′sında, kortizol seviyelerinde kayda değer bir artış görüldü. Problemi çözen ve gözlemleyen katılımcıların partner olduğu durumlarda ise, bu oran yüzde 40′a kadar çıktı.

Tamamen yabancı biri izlendiğinde stres seviyesi yüzde 10 artarken, tek yönlü aynadan gözlenen durumlarda yüzde 30 arttı. Stres testini video üzerinden gözlemleyen katılımcıların kortizol seviyelerinde yüzde 24′lük bir artış saptandı.

Araştırmanın sorumlularından olan Dr. Veronika Engert, durumu 'empatik stres' olarak tarif etti.  (Sabah)