SGK ve Kızılay tarafından hayata geçirilen 'Kan Ürünü Projesi'nde ortaya çıkan, Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak'a ait Maxicells AŞ'nin Türkiye’ye bir yıldan az miadı olan kan ürünü sokulması yasakken, son kullanma tarihlerinin sona ermesine üç ay kalmış kan ürünleri ithal edip yüzde 1800 karla hastalara ve eczanelere satılması iddiası yeniden gündemde.

Daha önce CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel tarafından gündeme getirilen skandal Meclis bütçe görüşmelerinde bir kez daha yine CHP'li Özel tarafından gündeme taşındı.

'İLAÇ SKANDALINI SAĞLIK BAKANI DA DOĞRULADI' 

Türkiye'ye sokulması kanunlarla yasaklanmasına rağmen AKP'li Murat Sancak’a ait Maxicells AŞ’nin Avrupa’dan son kullanma tarihleri geçmek üzere olan kan ürünlerini yüzde 1800 karla hastalara ve eczanelere fatura etmesini bu kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soran CHP’li Özel, skandalın Bakan Koca tarafından da doğrulandığını vurgularken yüzde 4'e yakın kan ürününün son kullanma tarihinin çok yakın olduğunun yine bakan tarafından kabul edildiğinin de altını çizdi:

"2017’de Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında bir protokol imzalandı. Bu protokole dayanılarak, kan ürünü ithal eden hastanelere ve eczanelere ilaç ürünü satan firmalar çağrıldı ve daha önce görülmemiş bir ihale yöntemi benimsendi. Kan ürünü ithalatını yapan ve bu işi Türkiye’de en iyi bilen 7 firma olmak üzere sürece dahil edilen 18 firma dışarıda bırakıldı ve ihale Maxicells AŞ’ye bırakıldı. Bu şirkete Avrupa’daki tüm iletişim noktalarının bilgileri de dahil olmak üzere bu firmaların elindeki tüm bilgiler teslim edildi. Adeta Sancak ailesine ikinci bir tank palet fabrikası, birinciyi aratmayacak imtiyazlarla verildi." 

'BAYAT ÜRÜNLER YÜZDE 1800 KARLA TÜRKİYEYE SATILDI'

Sözleşme koşullarında ihalenin 5 yıl deneyimi olan bir firmaya verileceği açıklanmışken bu ihalenin 5 gün bile deneyimi olmayan bir firmaya verildiğini belirten Özel, bayat ürünlerin yüzde 1800’e varan karlarla Türkiye’de satılarak kamunun zarara sokulduğunu ifade etti:

"Bu firma Türkiye’nin tek alıcısı ve tek satıcısı olduğu için, nerede tarihi yakın kan ürünü varsa, bunları toplamaya başladı. Türkiye’ye son kullanma tarihi 1 yıldan az kan ürünü sokulması mevzuata göre imkansızken, Maxicells, son kullanma tarihi çok yakın kan ürünlerini toplayarak, bunları 18’de biri fiyatına alarak, ülkeye soktu. Yüzde 1800’e varan karlarla bu ürünler Türkiye’de satıldı ve kamu da zarara sokuldu. Bu, mevzuata aykırı bir durumdur. Bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz."