Dr. Naser Dadaşzade, kış aylarında sinüzitin artış nedenleri ve en aza indirmenin yolları hakkında bilgi verdi

Kış aylarında kapalı alanlarda fazla vakit geçirilmesi, havalandırmaların yetersizliği, gribal enfeksiyon salgınları, toplu taşımalar, okul ve alışveriş merkezlerinde yayılan enfeksiyonlar sinüzit oranlarını katlıyor. Bağışıklık sistemi düşük kronik hasta kişilerle, yaşlılar, çocuklar ve kalabalık ailelerde bu oran daha da artıyor. 


Kalabalık ve kapalı ortamlarda yaşıyorsanız odaları havalandırın, Hasta olan kişilerden uzak durun. Vücut direncinizi artırmak için beslenme ve sıvı tüketiminize özen gösterin.

Grip aşısı olun. Vücudunuzu sıcak tutun. Kış aylarında vücudu sıcak tutan ama terletmeyen kıyafetler giyin. Grip başlangıcı yaşıyorsanız semptomatik tedavi ile burun tıkanıklığınızın oluşmasına engel olun.

Burnunuzun içinde yapısal bozukluk varsa gidermeye çalışın. Alerjik bünyeniz varsa baskılayıcı önlemler alın. Gribal enfeksiyonun yaygın olduğu ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun.

Ellerinizi sık sık yıkayın. Ortak kullanım eşyalarını minimalize edin. Direnci artırıcı gıdalar yiyin.

Protein tüketimini artırın.Özellikle kış aylarında vücudun yapı taşı olan protein kaynakları, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt yemeye özen gösterin.

Bol su için.Şekersiz bitki çayı ve en önemlisi de su tüketimimizi artırın. Günde yaklaşık 2,5-3 litre su için.

Mevsim meyvelerinden yiyin.Armut, portakal, mandalina ve portakal gibi meyveler masanızda mutlaka olsun. Armut, içerdiği çözünmeyen lif ile bağırsakların düzgün çalışmasını sağlıyor. Ayrıca C vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendiriyor. C vitamininin yanı sıra, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içeriyor.

Gün içinde elma veya siyah çekirdekli üzüm yiyin.Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor.

Soğuk havalarda, kuru incir, fındık veya ceviz tüketin. Bu besinler vücudu zinde tutuyor.

Haftada 2 kez ızgara balık tüketin.Ayrıca haftada 2 kez kuru fasulye, nohut veya barbunya gibi kuru baklagillerin yenilmesi de gerekli besin ihtiyacını karşılayabiliyor.

Akut sinüzitlerde uygun antibiyotik kullanılması, semptomları azaltmak ve hava yollarını açık tutmak için gerekli önlemlerin dikkatle uygulanması gerekiyor. Tekrarlayan sinüzitlerde ise burnun anatomik ve fizyolojik yönden düzelmesini sağlamak esastır. Alerji, polip, kıkırdaktaki eğrilikler, konkalar ve konjenital varyasyonların düzeltilmesiyle sinüslerin içine hava sirkülasyonunun sağlanması gerekiyor.

Erken yaslarda burun içindeki anatomi ve fizyolojisi sağlanmışsa ve tekrarlayan sinüzit, alerji, burun tıkanıklığı zamanında doğru bir şekilde tedavi edilmişsen kronikleşmeden hastalığı kontrol altına almak mümkün. Kronik sinüzitte tedavi akut dönemin tedavisinin ardından cerrahi yöntemlerle (FESS, balon sinoplasti) sinüslerin iyileştirilmesi seklindedir. Çocuklarda kronik sinüzit çok nadir görünüyor ve gelişme döneminde sinüs ve burun pasajının açılmasıyla kronik seyir önleniyor.

Burnunuzun içinde yapısal bozukluk varsa gidermeye çalışın. Alerjik bünyeniz varsa baskılayıcı önlemler alın. Gribal enfeksiyonun yaygın olduğu ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun.